Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

Masovno izumiranje morskih vrsta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi se spriječilo masovno izumiranje morskih vrsta potrebno je trenutačno smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Masovno izumiranje morskih vrsta za sobom povlači i nesigurnost oko hrane koje bi mogle nanijeti ozbiljne štete, osim gladi, i svjetskoj ekonomiji, upozorili su stručnjaci. Dokument koji je objavila Međunarodna unija za konzervaciju prirode prilikom govora UN-a u Kopenhagenu na summitu o klimi, sadrži posljednja otkrića o zagađenju oceana i otkriva korake koji se hitno trebaju poduzeti kako bi se zagađenje zaustavilo.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 4 Mijenja se Zakon o strancima Navike Hrvata brzo je pohvatao, ali nije mu bilo lako: "Učim korak po korak" Okupljeni dočekuju Gretu Thunberg (Foto: Kena Betancur / AFP) Dočekale je stotine ljudi i novinara Švedska aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg (16), stigla jedrilicom u New York

Stručnjaci upozoravaju kako postoji ozbiljna prijetnja koraljnim grebenima, a ona je između ostalog i podizanja temperature mora. Koraljni grebeni jedni su od najosjetljivijih morskih ekosistema na našem planetu, načinjeni su od kalcij karbonata ispod mekog tjelesnog tkiva te pružaju mjesta na kojima se skrivaju, ali i borave mnoge morske vrste.

>> VIDEO: Gubimo bitku s klimatskim promjenama

Šest zemalja na jugoistoku Azije (Indonezija, Malezija, Papua Nove Gvineja, Salomonovi otoci i Istočni Timor) nedavno je započelo inicijativu štićenja morskih raznolikosti, koja je objavljena na Svjetskoj oceanskoj konferenciji ove godine. Koliko ozbiljno stanovnici tih zemlja shvaćaju prijetnju pokazuje i njihovo aktivno uključenje u čišćenje mora.

Ugrožene podzemne ljepote možete pogledati u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene