Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki raketoplan Discovery i njegova posada od sedam astronauta u petak su sletjeli u zračnu bazu Edwards u Kaliforniji, završivši dvotjedno svemirsko putovanje dugo više od devet milijuna kilometara.


Tijekom misije STS-128 posada Discoverya je na Međunarodnu svemirsku postaju dopremila istraživačku opremu i zalihe, te izvela popravke tijekom tri svemirske šetnje. Slijetanje Discoverya prvotno je bilo zakazano za poslijepodne u Svemirskom centru Cape Canaveral na Floridi, no otkazano je zbog nestabilnog vremena. Baza Edwards u kalifornijskoj pustinji Mojave služi kao rezervno sletište programa 'Space shuttle', a iz nje se raketoplani vraćaju na Floridu pričvršćeni na modificirani jumbo-jet Boeing 747.

Vezani članci Slovenski autobus sletio s ceste u Tušiloviću Teška prometna nesreća blizu Karlovca: Slovenski autobus sletio s ceste, vozač i pet putnika prebačeni u bolnicu Slika nije dostupna Kuhinja kao dodatna oprema u autu? Obavezno, ako pitate Golog kuhara...

S prizemljenjem Discoveryja završeno je 14 dana boravka u svemiru za zapovjednika misije Ricka Sturckowa, pilota Kevina Forda, i specijaliste misije Patricka Forrestera, Josea Hernandeza, Dannya Olivasa i Šveđanina Christera Fuglesanga, navodi NASA. Petak je bio 58. dan u svemiru za njihovog kolegu Tima Kopru, koji je poletio u svemir s misijom STS-127 u srpnju te proveo dva mjeseca na ISS-u, kao član 20. ekspedicijske posade orbitalne postaje. (Hina)