Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Australija nastala sudarom kontinenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija, otok-kontinent, stvorena je sudarom tri kontinenta prije 1,64 milijarde godina, pokazala je nova znanstvena studija.

"Sjeverna, zapadna i središnja Australija pripadale su različitim kontinentima", rekla je Kate Selway, autorica studije.

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!"

"Da ste gledali na jug iz Alice Springsa (u središnjoj Australiji) prije 1,64 milijarde godina vidjeli biste ocean", istiće Selway.

"Velika snaga koju je stvorio taj sudar dovela je do stvaranja
vulkana koji su pomogli u stvaranju kore središnje Australije", rekla je Selway koja je radila na ispitivanju australskog kontinenta zajedno s još dva profesora sa Sveučilišta u Adelaideu.

Prema njezinom izlaganju, ispitivanje Zemlje ispod središnje Australije otkrilo je zonu sudara. Korištenje jedne zemljopisne tehnike omogućilo je ulazak u sediment uz granicu tri ranija kontinenta pri čemu je izmjerena električna provodljivost Zemlje stotinu kilometara ispod površine.

Ispitivanje je pokazalo da je sjeverna Australija provodljivija nego središnja i da granica između dva područja ide do 150 kilometara u dubinu.

"Ne samo da nam ove informacije pomažu da razumijemo kako je naš kontinent nastao, one mogu biti ključne i pri pronalasku novih velikih mineralnih nalazišta", dodala je znanstvenica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene