Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svemirski krastavci

Astronauti na ISS-u krastavcima vraćaju ugled: Sadit će ih u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski astronaut Satoshi Furukawa koji je prije dva dana s još dvojicom kolega svemirskom letjelicom Soyuz poletio prema Međunarodnoj svemirskoj postaji sa sobom je ponio sjeme krastavaca.

Jedan od glavnih zadataka bivšeg japanskog kirurga na petomjesečnoj misiji na ISS-u bit će sadnja i uzgoj tog posljednjih dana vrlo nepopularnog povrća. Svrha tog eksperimenta je doznati kako se biljni hormon auksin (skupno ime za prirodne i sintetičke spojeve koji utječu na rast i razvoj biljaka) ponaša u bestežinskom stanju, tj. kako gravitacija utječe na uzgoj povrća. Ako projekt uspije astronauti će ubuduće sami moći saditi povrće.

Pročitajte i ovo ISS (Foto: AFP) Ključni partneri Inače suparnici, ali... Postoji područje u kojem Rusi i Amerikanci surađuju već 20 godina Slika nije dostupna IZGRADNJA PET GODINA Rusi imaju novi projekt: Ovo je plan za hotel u svemiru, cijena - prava sitnica

'Željeli bismo i jesti te krastavce, ali nam nije dozvoljeno', kazao je Japanac koji razmišlja i o sadnji rajčica kako bi kasnije mogao napraviti i miješanu salatu.

Soyuz je u četvrtak pristao na Međunarodnu svemirsku postaju. S Furukawom su stigli i Amerikanac Michael Fossum i Rus Sergej Volkov. Na ISS-u su ih dočekali Amerikanac Ronald Garan Jr. i Rusi Andrej Borisenko i Aleksander Samokutjaev koji su na ISS od travnja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene