Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski astronaut Satoshi Furukawa koji je prije dva dana s još dvojicom kolega svemirskom letjelicom Soyuz poletio prema Međunarodnoj svemirskoj postaji sa sobom je ponio sjeme krastavaca.


Jedan od glavnih zadataka bivšeg japanskog kirurga na petomjesečnoj misiji na ISS-u bit će sadnja i uzgoj tog posljednjih dana vrlo nepopularnog povrća. Svrha tog eksperimenta je doznati kako se biljni hormon auksin (skupno ime za prirodne i sintetičke spojeve koji utječu na rast i razvoj biljaka) ponaša u bestežinskom stanju, tj. kako gravitacija utječe na uzgoj povrća. Ako projekt uspije astronauti će ubuduće sami moći saditi povrće.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO i FOTO Snaga tajfuna snimljena iz svemira! Slika nije dostupna VIDEO Prva Ruskinja stigla na ISS!

'Željeli bismo i jesti te krastavce, ali nam nije dozvoljeno', kazao je Japanac koji razmišlja i o sadnji rajčica kako bi kasnije mogao napraviti i miješanu salatu.

Soyuz je u četvrtak pristao na Međunarodnu svemirsku postaju. S Furukawom su stigli i Amerikanac Michael Fossum i Rus Sergej Volkov. Na ISS-u su ih dočekali Amerikanac Ronald Garan Jr. i Rusi Andrej Borisenko i Aleksander Samokutjaev koji su na ISS od travnja.