Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu ga primijetili

Asteroid opet umalo pogodio Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako to nitko nije primijetio tad, prošlog petka Zemlju je umalo pogodio asteroid, prošavši pored našeg planeta na samo 13,920 kilometara udaljenosti.

Začuđujuće je da su ga astronomi primijetili samo 15 sati prije nego li je asteroid prošao pored Zemlje, no s druge strane, njegova veličina od samo sedam metara promjera, tvrde znanstvenici, nije alarmantna te oni vjeruju kako bi on u potpunosti sagorio u Zemljinoj atmosferi, prilikom čega bi se na nebu vidjela velika vatrena kugla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši astronaut ZNANSTVENICI PRIZNALI 'Opasnije je nego što smo mislili' Slika nije dostupna Udar moguć 2036. Asteroid Apophis prošao pored Zemlje!

>> Asteroid umalo pogodio Zemlju

Astronomi su asteroid nazvali 2009 VA, a otkriven je prošlog petka i identificiran u Minor Planet centru u američkoj saveznoj državi Massachusetts, kao objekt s putanjom vrlo bliskom Zemlji. Iz NASE su napravili projekciju putanje asteroida te su predvidjeli da on ipak neće pogoditi Zemlju, unatoč tome što će joj proletjeti vrlo blizu. U NASI planiraju do 2020. godine otkriti i pratiti 90 posto od 1,000 asteroida i kometa, koji se približavaju zemlji i koji imaju više od jednog kilometra promjera.

U ožujku ove godine NASA je pratila prelet 30-metarskog asteroida, koji je proletio od našeg planeta na 72,000 kilometara udaljenosti. Sličan asteroid pao je 1908. godine na područje Sibira, u Tunguski i izazvao snažan udar, koji je sravnio 2,150 kvadratnih kilometara šume, odnosno 80 milijuna stabala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene