Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pružatelji internetskih usluga slat će upozorenja korisnicima za koje sumnjaju da ilegalno skidaju sadržaj s interneta, a ako oni nastave sa skidanjem, smanjit će im brzinu pristupa mreži.


Filmske i glazbene organizacije godinama vode bitku protiv pirata i ilegalnog skidanja zaštićenog sadržaja s interneta, a sada su dobili i podršku nekih vodećih pružatelja internetskih usluga (ISP) u SAD-u poput AT&T-a, Verizona, Comcasta, Time Warnera i drugih.

Vezani članci Slika nije dostupna OPASNOST I ZA ZDRAVLJE Ovo su razlozi zbog kojih trebate paziti kakvu robu kupujete Slika nije dostupna Zbog samo jednog filma: Pirat osuđen na 33 mjeseca zatvora!

Oni su potpisali sporazum usmjeren protiv pirata koji će biti 'baziran na edukaciji, umjesto na kažnjavanju' – mada su za one koji budu opetovano skidali zaštićeni materijal namijenjene i kazne u vidu usporavanja brzine interneta.

Proces traženja i 'edukacije' korisnika koji skidaju autorski zaštićen materijal je sljedeći – glazbene i filmske organizacije poput Motion Picture Association of America i Recording Industry Association of America pratit će IP adrese potencijalnih pirata te ih prosljeđivati ISP-ovim.

Pružatelji internetskih usluga zatim će te korisnike obavijestiti – najčešće putem maila, da se njihov račun možda koristi za ilegalno skidanje sadržaja te će ih uputiti na internetske stranice s informacijama o zaštiti autorskih prava.

Treba napomenuti da oni diskografima i filmašima, osim u slučaju sudske odluke, neće davati imena korisnika koje su oni osumnjičili za piratstvo, već sva komunikacija ide na relaciji ISP – korisnik. A ako oni nastave s navodnim piratlukom slijede im još tri upozorenja u vidu različitih načina obavještavanja – mailovi, pop-up poruke i slično.

Nastavi li se ilegalno skidanje i nakon četiri upozorenja, ISP-ovi će takvim korisnicima uputiti peto i šesto upozorenje te im smanjiti brzinu pristupa mreži, preusmjeravati ih na internetske stranice s upozorenjima ili poduzeti neke druge mjere koje smatraju nužnima (što ne uključuje zabranu pristupa mreži) – sve dok im se oni 'ne jave ili ne odgovore na edukacijski materijal o kršenju autorskih prava'.

Ovaj sustav upozorenja nazvan je copyrights alerts, a korisnici se na njega mogu žaliti prije provedbe konkretnih mjera ISP-a (smanjivanje brzine pristupa mreži) te mogu tražiti neovisnu istragu o optužbama protiv njih, mada nije jasno tko bi proveo tu istragu.

Navedene mjere sigurno neće zaustaviti ilegalno skidanje glazbe i filmova s interneta, no mogle bi imati nekog (malog) utjecaja na smanjenje piratluka jer će neki korisnici nakon nekoliko upozorenja vjerojatno pripaziti što i koliko skidaju s mreže, dok će roditelji, kada vide upozorenja, zabraniti djeci skidanje takvog sadržaja.

Ipak, sačekajmo neko vrijeme i prve konkretne rezultate ovih mjera pa ćemo saznati koliko je djelotvorna edukacija u kombinaciji s upozorenjima te hoće li ovakav način borbe protiv pirata prihvatiti i neke druge zemlje.  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju