Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako zaustaviti ilegalni download?

Amerikanci traže rješenje za borbu protiv internetskih pirata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pružatelji internetskih usluga slat će upozorenja korisnicima za koje sumnjaju da ilegalno skidaju sadržaj s interneta, a ako oni nastave sa skidanjem, smanjit će im brzinu pristupa mreži.

Filmske i glazbene organizacije godinama vode bitku protiv pirata i ilegalnog skidanja zaštićenog sadržaja s interneta, a sada su dobili i podršku nekih vodećih pružatelja internetskih usluga (ISP) u SAD-u poput AT&T-a, Verizona, Comcasta, Time Warnera i drugih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražio Dnevnik Nove TV OPASNOST I ZA ZDRAVLJE Ovo su razlozi zbog kojih trebate paziti kakvu robu kupujete Slika nije dostupna Brzi i žestoki 6 Zbog samo jednog filma: Pirat osuđen na 33 mjeseca zatvora!

Oni su potpisali sporazum usmjeren protiv pirata koji će biti 'baziran na edukaciji, umjesto na kažnjavanju' – mada su za one koji budu opetovano skidali zaštićeni materijal namijenjene i kazne u vidu usporavanja brzine interneta.

Proces traženja i 'edukacije' korisnika koji skidaju autorski zaštićen materijal je sljedeći – glazbene i filmske organizacije poput Motion Picture Association of America i Recording Industry Association of America pratit će IP adrese potencijalnih pirata te ih prosljeđivati ISP-ovim.

Pružatelji internetskih usluga zatim će te korisnike obavijestiti – najčešće putem maila, da se njihov račun možda koristi za ilegalno skidanje sadržaja te će ih uputiti na internetske stranice s informacijama o zaštiti autorskih prava.

Treba napomenuti da oni diskografima i filmašima, osim u slučaju sudske odluke, neće davati imena korisnika koje su oni osumnjičili za piratstvo, već sva komunikacija ide na relaciji ISP – korisnik. A ako oni nastave s navodnim piratlukom slijede im još tri upozorenja u vidu različitih načina obavještavanja – mailovi, pop-up poruke i slično.

Nastavi li se ilegalno skidanje i nakon četiri upozorenja, ISP-ovi će takvim korisnicima uputiti peto i šesto upozorenje te im smanjiti brzinu pristupa mreži, preusmjeravati ih na internetske stranice s upozorenjima ili poduzeti neke druge mjere koje smatraju nužnima (što ne uključuje zabranu pristupa mreži) – sve dok im se oni 'ne jave ili ne odgovore na edukacijski materijal o kršenju autorskih prava'.

Ovaj sustav upozorenja nazvan je copyrights alerts, a korisnici se na njega mogu žaliti prije provedbe konkretnih mjera ISP-a (smanjivanje brzine pristupa mreži) te mogu tražiti neovisnu istragu o optužbama protiv njih, mada nije jasno tko bi proveo tu istragu.

Navedene mjere sigurno neće zaustaviti ilegalno skidanje glazbe i filmova s interneta, no mogle bi imati nekog (malog) utjecaja na smanjenje piratluka jer će neki korisnici nakon nekoliko upozorenja vjerojatno pripaziti što i koliko skidaju s mreže, dok će roditelji, kada vide upozorenja, zabraniti djeci skidanje takvog sadržaja.

Ipak, sačekajmo neko vrijeme i prve konkretne rezultate ovih mjera pa ćemo saznati koliko je djelotvorna edukacija u kombinaciji s upozorenjima te hoće li ovakav način borbe protiv pirata prihvatiti i neke druge zemlje.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene