Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki i ruski stručnjaci u nedjelju su uspješno lansirali rakete koje će postaviti njihove satelite u orbitu oko Zemlje.


Amerikanci su iz zrakoplovne baze Vandenberg raketom Delta II u svemir poslali satelit COSMO-SkyMed 2 tvrtke Thales Alenia Space. 

Vezani članci Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 5 Svijet na rubu opasnog sukoba: Raketni napad, dronovi, nuklearno oružje... Imamo li razloga za strah? Nova kriza na Bliskom istoku, Branimir Vidmarović, Vlatko Cvrtila Svijet u strahu od velikog rata: "Situacija je vrlo opasna, dovoljan je jedan krivi potez"

Satelit bi sa još tri satelita trebao formirati sustav za promatranje površine zemlje koji bi se koristio u civilne i vojne svrhe.

Dva su satelita lansirana, a dva će biti lansirana 2008. godine, prenosi agencija AP izjavu bojnice američkog zrakoplovstva Tine M. Barber-Matthew.

Rusi su iz Bjakonura u Kazahstanu lansirali raketu Proton-M koja je u svemir ponijela vojni satelit Kosmos. Kako je za France presse izjavio glasnogovornik ruskog vojnog svemirskog programa Aleksej Zolotukin, lansiranje je bilo uspješno.