Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako tijekom horor filmova prekrivate oči dok drugi zure u ekran ili vas je lako uplašiti, najvjerojatnije imate jači instinkt za preživljavanje.


Znanstvenici su istakli postojanje gena za koji vjeruju da utječe na to kako reagiramo kada smo suočeni sa neugodnim situacijama odnosno slikama.

Vezani članci Strah Pokušali pobijediti svoje strahove, no njihovi su pokušaji spektakularno propali Jezivi prizori (Foto: thechive.com) - 5 Sledila im se krv u žilama, ali su svejedno posegnuli za mobitelom i uslikali jezive prizore

Ljudi s jednom verzijom gena 'za strah' teže održavaju svoje emocije pod kontrolom i mogu biti skloniji anksioznosti. Ako oči pokrijete rukama tijekom zastrašujućih trenutaka, to može biti jer imate bolje instinkte za preživljavanje.

Istraživači su pratili reakciju uplašenosti kod 96 žena s varijacijama gena COMT, tako da su na mišiće njihova oka spojili elektrode.

Volonterima su pokazane slike koje su emotivno ugodne (životinja ili djece), neutralne (utičnica ili sušila za kosu) i uznemirujuće (poput zločina ili scena u kojima se čini nešto nažao drugim ljudima).

Znanstvenici su otkrili kako su oni koji nose dvije kopije jedne verzije gena (Met158) bili znatnije više uplašeni zastrašujućim slikama nego oni koji imaju jednu od dvije druge varijacije gena (Val158) ili jednu kopiju jedne ili druge varijacije.

Psiholog Christian Montag, jedan od članova istraživačkog tima sa Sveučilišta u Bonnu rekao je kako je mutacija Met158, koja ne postoji u čimpanzama, mogla pomoći pri preživljavanju.

'Bila je prednost biti više anksiozan od prosjeka u opasnom okruženju', rekao je dr. Montag, čija su otkrića objavljena u publikaciji 'Behavioural Neuroscience'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju