Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ako vas plaše horori, to i nije tako loše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako tijekom horor filmova prekrivate oči dok drugi zure u ekran ili vas je lako uplašiti, najvjerojatnije imate jači instinkt za preživljavanje.

Znanstvenici su istakli postojanje gena za koji vjeruju da utječe na to kako reagiramo kada smo suočeni sa neugodnim situacijama odnosno slikama.

Pročitajte i ovo Zen Tužna priča predivnog psa Zen je uginuo "zbog malo bolesne zabave", petarde su mu presudile: Dan ranije tražio je novi dom Adrian Pezdirc Platforma Pukotine "Nemoj se bojati. Kada te boli - moraš reći": Glumac Adrian Pezdirc o teretu s kojim se neki svakodnevno bore

Ljudi s jednom verzijom gena 'za strah' teže održavaju svoje emocije pod kontrolom i mogu biti skloniji anksioznosti. Ako oči pokrijete rukama tijekom zastrašujućih trenutaka, to može biti jer imate bolje instinkte za preživljavanje.

Istraživači su pratili reakciju uplašenosti kod 96 žena s varijacijama gena COMT, tako da su na mišiće njihova oka spojili elektrode.

Volonterima su pokazane slike koje su emotivno ugodne (životinja ili djece), neutralne (utičnica ili sušila za kosu) i uznemirujuće (poput zločina ili scena u kojima se čini nešto nažao drugim ljudima).

Znanstvenici su otkrili kako su oni koji nose dvije kopije jedne verzije gena (Met158) bili znatnije više uplašeni zastrašujućim slikama nego oni koji imaju jednu od dvije druge varijacije gena (Val158) ili jednu kopiju jedne ili druge varijacije.

Psiholog Christian Montag, jedan od članova istraživačkog tima sa Sveučilišta u Bonnu rekao je kako je mutacija Met158, koja ne postoji u čimpanzama, mogla pomoći pri preživljavanju.

'Bila je prednost biti više anksiozan od prosjeka u opasnom okruženju', rekao je dr. Montag, čija su otkrića objavljena u publikaciji 'Behavioural Neuroscience'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene