Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon izuzetno uspješnog početka kampanja 'Želimo znati' ide dalje. Druga nevjerojatna priču o stanju u hrvatskom školstvu stiže iz Vukovara, načelno područja od posebne državne skrbi.


Kako se to nadležno ministarstvo posebno skrbi za tamošnju tehničku školu nije posve jasno, jer je toliko devastirana da je boravak u njoj doslovno opasan po život. Dok vršnjaci polaznika ove škole imaju klimatizirane učionice, oni nemaju poštenu ploču bez rupa od gelera. Ondje doslovno što visi, to i otpada. No, unatoč katastrofalnim uvjetima rada, učenici se ne predaju. Školska dvorana je zapečaćena te je u katastrofalnom je stanju. Parket je truo. Vlaga svugdje, čak i mahovina raste po zidovima. Upravo o toj dvorani katastrofe učenici su prije devet mjeseci snimili film i poslali ga u svijet. Snimili su ga da bi pokazali ljudima u kakvim materijalnim uvjetima rade.

Još gore nego lani

Vezani članci Profesorici u vodu podvalili dezinficijens - 1 Zadrani zgroženi dezinficijensom u vodi profesorice, otkriveno koja kazna može čekati krivce Anto Vidović Njihove ruke neki bi platili i suhim zlatom, ali sve ih je teže naći: "Svi bi neki direktori bili..."

Nakon devet mjeseci učenici i dalje idu u istu školu. Sve je isto kao i lani. 'Škola je u još gorem stanju nego prošle godine. Samo su prazna obećanja tu', kaže jedna od učenica, a druga dodaje kako se svi nadaju da će škola čim prije krenuti u obnovu. No, mladost se ne predaje. Prošle godine snimili su film, a ove izdali su novine. Kampanja za novu školu se nastavlja. 'Ove su novine proglašene uz novine vinkovačke gimnazije najboljima u županiji u srednjoškolskoj kategoriji. Svi su ih rado kupili jer smo u svakom broju poklonili i film o školi', kaže nastavnima Ljiljana Radobuljac.

Ne samo da su izdali najbolje školske novine, nego su i viceprvaci Vukovarsko-srijemske županije u sportskim natjecanjima. Što bi tek od njih bilo kada bi imali pravu dvoranu za tjelesni ili učionicu bez vlage, nametnika i propuha.