Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Borba protiv pretilosti podbacila

Alarmantno: Hrvati su svakog dana sve deblji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pompoznu najavu borbe protiv pretilosti, za koju se Milinović u srpnju žestoko zalagao, Vlada je, čini se, predala i prije bitke.

Posljednjim rebalansom proračuna, sredstva za Akcijski plan borbe protiv pretilosti srezana su za 40%, s druge strane pretilost u Hrvata raste.  Svaki peti Hrvat je predebeo, pokazuju statistike, a liječnici upozoravaju da ne uložimo li dovoljno u sprečavanje pretilosti posljedice će biti strašne. Ne samo zdravstvene, već i financijske. Vlada na ovom programu štedi. Obzirom na brojne bolesti koje su usko vezane s debljinom drastično rezanje sredstava za preventivu skupo će platiti građani.

Pročitajte i ovo Uništenje u Gazi Nisu hrvatski državljani Osobe evakuirane iz Gaze hrvatskim vlastima dužne tisuće eura za avionske karte Slika nije dostupna Akcijski plan Vlade Milošević mijenja investicijsku klimu u Hrvatskoj

‘Drugim riječima ako je ovim rebalansom oduzeto 200 000 kuna za taj program, to će u konačnici koštati 2 milijuna kuna, ako je oduzeto milijun kuna to će u konačnici koštati 10 milijuna kuna’, rekao je Ranko Ostojić iz Saborskog odbora za zdravstvo. ‘To su ogromni izdaci našeg zdravstva. Samo ako pomislimo da jedan zahvat izmjene kuka, košta oko 30-50 tisuća kuna’, objasnila je Sonja Njunjić iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine.

Broj pretilih dječaka je utrostručen

Alarmantni su i podaci školskih dispanzera. U 4 godine broj pretilih dječaka je utrostručen. ‘Apeliram na roditelje, da se više uključe u život svog djeteta, vode ga u sportske dvorane, da mu prilagode prehranu’, dodala je Njunjić.

‘Mi smo taj plan počeli provoditi tek prije ljeta, tako da smo vidjeli da se slobodno mogu skinuti ti novci, s tim da ćemo u idućem razdoblju 20011/12 u proračunu sigurno osigurati dosta novaca za to’, rekao je Vibor Delić, ravnatelj Uprave za medicinske poslove.

>> Sa samo 183 tisuće kuna u borbu protiv pretilosti

To bi razdoblje trebalo doći što prije. Jer zbog loših životnih navika, od srčanih bolesti umire dvostruko više naših građana, nego u Europi, i upravo stoga, upozoravaju liječnici, naš građanin prosječno živi čak godinu dana bolesnije nego što živi građanin Europe.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene