Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo zdravstva ima plan za smanjenje prekomjerne tjelesne težine u Hrvata, od čega pati čak 21 posto građana.


Vlada je prihvatila akcijski plan za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine 2010. - 2012. Naime, obilježavat će se zdrave namirnice u trgovina, a izbacivati 'junk food' iz automata dostupnih mladima, piše Večernji list.

Vezani članci Glasačka kutija Vlada prihvatila prijedlog DIP-a: Povećavaju se naknade za rad na biračkim mjestima Slika nije dostupna Akcijski plan za turizam predan, koje će biti mjere?

Iako je u prosjeku čovjeku potrebno 2.000 kilokalorija, građani Hrvatske ih unose 2.700, a podjednako su ugrožene sve skupine, od najmlađih do najstarijih. Problem je u tome što pretilost pridonosi razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, ponajprije razvoju šećerne bolesti, raka, bolesti srca i krvnih žila.

Posebno je bitno da mladi u život krenu sa zdravim prehrambenim navikama, pa će stoga biti izrađeni standardi i normativi za prehranu predškolske i školske djece, a radit će se i na izobrazbi osoblja u vrtićima i školama o promicanju zdrave prehrane, pokrenuti savjetovališta za prevenciju i liječenje mladih, utvrditi kriteriji za postavljanje hrane u automate na mjestima na koja zalaze mladi.

'Dobro je znati da se o tjelesnoj težini brine na nacionalnoj razini i da se radi na promjeni stava da je kultura prehrane potpuno zanemarena. Trend pretilosti posljedica je neredovitog unosa hrane. Jedemo dva, tri obroka dnevno, i to prekomjernih, uzetih u nepravilnim razmacima. To ima za posljedicu sporiji metabolizam, što je preduvjet za lakše nakupljanje kilograma. No, na taj način ostavljamo jako loše naslijeđe generacijama koje dolaze. Djeca su nam sve deblja jer se ne kreću i upijaju loše navike roditelja', rekla je dr. sc. Darija Vranešić Bender.