Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se najavljuju velika poskupljenja hrane, ako je suditi po uhranjenosti nacije, Hrvati na hrani baš i nisu naučili štedjeti.


Naime, na ljestvici pretilosti europskih nacija zauzimamo vrlo visoko mjesto, među prvih pet smo najdebljih.
Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj ističe kako se procjenjuje da je od prošle godine 2010. godine u regiji imamo oko 150 milijuna pretilih odraslih osoba.

Vezani članci Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zabrinjavajuće brojke objavljene u prestižnom časopisu: Hrvati su među najdebljim nacijama Slika nije dostupna Debeli slabije pamte?

'Teško je govoriti o zdravoj hrani, već treba jesti ono što imamo, prema tome tu smo već na početku u problemu. Ali odabirom tih namirnica u skladu s onim što imamo trebamo paziti što i koliko jedemo', uvjeren je gradonačelnik Bandić.

>> U Hrvatskoj ima puno pretile djece

>> Znanstvenici otkrili uzrok epidemije pretilosti

Prekomjerna težina zavukla se i među osnovnoškolce i brojka od 12 posto itekako zabrinjava.  'Teoriju da je zdravo dijete debelo dijete treba zaboraviti i kada promijenimo taj stav u našim glavama, onda smo zaista počeli napredovati', uvjerena je Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine.
Prvi korak za napredak je kampanja koju pokreće Grad Zagreb u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo. Cilj je jasan, promijeniti prehrambene navike i povećati tjelesnu aktivnost.

Na uzorku od 1600 ispitanika, samo u hrvatskoj metropoli brojimo 41 posto građana s povećanom tjelesnom težinom, dok ih je 24 posto pretilih

'U naš centar za preventivnu medicinu građani mogu doći i provjeriti svoje zdravstveno stanje, izmjeriti svoj body mas indeks i na temelju tih podataka koje dobijemo mogu dobiti preporuke za tjelesnu aktivnost', ističe Danijela Štimac voditeljica službe za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Prema anketi koju je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo na uzorku od 1600 ispitanika, samo u hrvatskoj metropoli brojimo 41 posto građana s povećanom tjelesnom težinom, dok ih je 24 posto pretilih.

Da izbjegnete skupinu pretilih, važna je volja, kako sljedeće godine ne bismo bili na ljestvici tik do najdebljih - Amerikanaca.