Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici već čitavo stoljeće znaju da se smanjenjem unosa hrane u organizam smanjuje i rast pojedinih tumora, no nisu znali i razlog, a nova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature, razotkriva ulogu enzima fosfoinozitol 3-kinaze u tom procesu.


Nada Kalaany i David Sabatini, znanstvenici s Tehnološkog instituta u američkoj državi Massachusetts proučavali su kakav se učinak postiže ograničenjem unosa hrane na pojedine ljudske tumore presađene miševima. Proučavali su rak mozga, debelog crijeva, prostate te različite oblike raka dojke, a svoja otkrića objavili u srijedu u britanskom časopisu Nature.

Vezani članci Kina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Velike promjene na svjetskom poretku: Kina uskoro postaje najveća svjetska ekonomija? Slika nije dostupna Otkriven gen koji onemogućava rast tumora

Pojedini tumori (debelog crijeva i dva oblika raka dojke) smanjivali su se kako se smanjivao unos hrane, no kod nekih drugih tumora (prostate, mozga i jednog oblika dojke) takvi su učinci izostali. Tada su znanstvenici utvrdili da učinak smanjenja tumora izostaje kada se aktivira fosfoinozitol 3-kinaze (PI3K), enzim koji igra glavnu ulogu u širenju kancerogenih stanica. Ustanovili su da osjetljivost pojedinog tumora na smanjen unos hrane ovisi o stupnju aktivacije tog enzima.

'Modulirajući aktiviranje enzima PI3K, moguće je pretvoriti tumor otporan na ograničenje unosa hrane u tumor koji na to postaje osjetljiv', ustvrdili su znanstvenici.