Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca koja žive u četvrtima s gustim prometom imaju niži kvocijent inteligencije i postižu lošije rezultate na testovima inteligencije i pamćenja od djece koja udišu čist zrak, pokazala je nova studija.


Posljedica onečišćenja zraka na inteligenciju slične su onima uočenima kod djece čije su majke pušile deset cigareta dnevno u trudnoći ili kao kod djece koja su bila izložena olovu, rekla je agenciji Reuters dr. Shakira Franco Suglia s harvardske škole javnog zdravlja, glavni autor studije.
Dok je učinak zagađenja na kardiovaskularni i respiratorni sustav široko proučavan manje se zna kako udisanje onečišćenog zraka može utjecati na mozak, pišu Suglia i njen tim u časopisu American Journal of Epidemiology.

Vezani članci Slika nije dostupna Peking: Kinezi uvode 'par-nepar' Slika nije dostupna Peking: OI upitne zbog zagađenog zraka?

U istraživanju su ona i njene kolege proučile 202 djece iz Bostona osam do 11 godina starosti kao i studiju o pušenju kod trudnica. 

Istraživači su povezali nekoliko mjera za kognitivne funkcije s
procijenjenom izloženošću djece čađi nastale izgaranjem goriva, posebice kod vozila na diesel gorivo.

Što su djeca bila više izložena čađi niži je bio njihov rezultat na ispitivanjima inteligencije.

Kada su istraživači rezultate uskladili i sa čimbenicima kao što su obrazovanje roditelja, jezik koji govore kod kuće, težina pri porodu i izloženost duhanskom dimu, veza je i dalje postojala.

Primjerice, velika izloženost ostacima izgaranja goriva povezana je s padom IQ-a prosječno od 3,4 bodova. Djeca koja su izrazitije izložena zagađenju lošije su rezultate postigla i na testu rječnika, pamćenja i učenja.

"To je u okviru izlaganja duhanu tijekom trudnoće i izlaganja olovu", rekla je Suglia u razgovoru.

Ona je istaknula da je zagađenje uzrokovano prometom povezano i s brojnim drugim štetnim posljedicama i da, osim selidbe iz područja s gustim prometom, ljudi glede toga ne mogu mnogo učiniti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju