Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrećica čipsa dnevno = 5 litara ulja godišnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki drugi mali Britanac dnevno pojede vrećicu (oko 35 grama čipsa), što je godišnji ekvivalent unošenju u organizam oko 5 litara konzumnog ulja, upozorili su znanstvenici iz Britanske zaklade za zaštitu srca.

U vrećici s 35 grama čipsa, sadržano je 12,5 malih žlica ulja, a u većim vrećicama nalaze se dodatne 3,5 male žlice ulja. 

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Istraživanje koje su znanstvenici proveli na 1153 djece u dobi od 8 do 15 godina, pokazalo je da u prosjeku 49% britanske djece dnevno pojede vrećicu čipsa.

U Škotskoj ih to čini 60%, a u području oko Londona, djeca i roditelji nešto su osvješteniji pa taj postotak iznosi "samo" 30%. U Walesu je postotak također zabrinjavajući, oko 50%.

Znanstvenici su ustvrdili da svako peto dijete koje je sudjelovalo u istraživanju čips jede dvaput dnevno, a neki i češće.

'Svakodnevno u organizam unositi tako mastan proizvod koji je k tomu siromašan važnim nutricionističkim sastojcima elementima, dugoročna je opasnost za zdravlje djece', smatra profesor Peter Weinberg, direktor zaklade.

'Brojevi koji govore o sve većem broju pretile djece i one kod koje se razvio dijabetes tipa 2 (vezan uz pretilost) nisu nimalo ohrabrujući', objasnio je. 

BHF radi na izradi plakata s fotografijom na kojoj će biti prikazana djevojčica koja ispija bocu ulja, a ispod fotografije će pisati : 'Ono što je ušlo u čips, ući će i u tvoj organizam'.

Britanci su najbrojniji konzumenti čipsa u Europi.

Tijekom 2005. u toj je zemlji prodano oko 268 tisuća tona čipsa, u odnosu na 12% manje tijekom 2002.

Poražavajući je podatak kako Britanci svake tri minute pojedu tonu čipsa, što je dovoljno da se svakih 14 sati uljem napuni olimpijski bazen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene