Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezultati istraživanja koje je provelo Europsko udruženje za bolesti glave i vrata pokazali su da većina ljudi ne zna za pojam 'rak glave i vrata' te koji su simptomi i čimbenici rizika te bolesti, iako je riječ o šestom najučestalijem raku od kojega u Europi svake godine oboli oko 143 tisuće, a umre 68 tisuća ljudi.


Rezultati istraživanja nazvanog 'O licu' ("About face") predstavljeni su prošloga mjeseca na Međunarodnog konferenciji o inovativnim pristupima u onkologiji glave i vrata u Barceloni. Rak glave i vrata javlja se u stanicama tkiva i organa u području glave i vrata uključujući usta, jezik, usnice, grlo, žlijezde slinovnice, ždrijelo, grkljan, sinuse i štitnjaču. Rak glave i vrata ima visoku smrtnost, koja je po broju slučajeva veća od raka dojke, raka grlića maternice ili melanoma.

Vezani članci Ilustracija Ispred zgrade suda ostavljena ljudska glava, malo dalje pronađen i torzo Slika nije dostupna Od 1. listopada Hrvatska uvodi cijepljenje protiv HPV-a

Ispitanici znali da zahvaća ždrijelo i grkljan

Čvor u vratu, bol kod gutanja, promuklost i promjenu glasa prepoznalo je kao simptome više od polovice od 7.520 ispitanika, no simptome kao što su trajno zatvoren nos ili upala uha prepoznao je iznimno malen postotak ispitanika. Većina ispitanika znala je da rak glave i vrata zahvaća ždrijelo i grkljan, ali više od pola njih pogrešno vjeruje da rak glave i vrata zahvaća i mozak.

Nesvjesni da izlaganje suncu povećava rizik od oboljenja

Tri četvrtine ispitanika upoznato je da pušenje i konzumacija alkohola povećavaju rizik nastanka raka glave i vrata, ali 70 posto ispitanika nije bilo svjesno da rizik povećava izlaganje suncu i životna dob iznad 40 godina te humani papiloma virus (HPV).

Komentirajući rezultate istraživanja, predsjednik Sekcije za onkologiju glave i vrata Hrvatskog onkološkog društva doc. dr. Miljenko Bura rekao je da sve većem broju oboljelih pridonosi i nedostatak informiranosti o toj zloćudnoj bolesti, pa je potrebno raditi na podizanju svijesti o simptomima i čimbenicima rizika, ali i o inovativnim, ciljanim terapijama koje danas znatno pridonose liječenju raka. Istraživanje "About Face" provedeno je u sedam europskih zemalja - Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju