Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U subotu se obilježava Dan ružičaste vrpce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devetu godinu zaredom u Hrvatskoj će u subotu, 4. listopada, biti obilježen Dan ružičaste vrpce, kojim se ističe važnost ranog otkrivanja raka dojke jer to jamči izlječivost u 90 posto oboljelih žena, istaknuli su predstavnici Hrvatskog senološkog društva i udruge Europa Donna koji toga dana tradicionalno organiziraju šetnju gradskim ulicama u hrvatskim gradovima.

Pod geslom "Više od riječi" središnje obilježavanje Dana ružičaste vrpce održat će se u Zagrebu gdje će se u 11 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta okupljeni građani u koloni uputiti do Cvjetnog trga.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Slika nije dostupna Obilježen Dan ružičaste vrpce

Tamo će na prigodnim štandovima biti organizirano potpisivanje peticije za donošenje Nacionalnog programa liječenja bolesti dojke u specijaliziranim ustanovama kako je to u Europskoj uniji, rekla je na konferenciji za novinare Neda Kraljević, predsjednica udruge Europa Donna koja okuplja žene oboljele od te zloćudne bolesti.

Od raka dojke lani je u Hrvatskoj umrla 861 žena, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2006. su registrirane 2.203 novooboljele žene. Rak dojke najčešća je među zloćudnim bolestima s udjelom od 24 posto, a incidencija i smrtnost su i dalje u porastu.

Od 2006. u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja pod nazivom "Mamma", koji obuhvaća redovite mamografske preglede svake druge godine za žene u dobi od 50 do 69 godina, a prvi krug pozivanja na preglede završit će do kraja godine.

Dosad je pozvano 586.912 žena te tako otkriveno 900 karcinoma. Ipak, liječnici ističu da zasad nisu zadovoljni odazivom žena budući da je na preglede došlo samo 56,3 posto pozvanih, a cilj je postići odaziv od 70 posto.

Najviše interesa za preglede zabilježeno je u Međimurskoj županiji s odazivom od 86,3 posto, a slijedi Bjelovarsko-bilogorska s 84 posto. Najmanji odaziv bio je u Varaždinu (42 posto), a nešto veći u Karlovcu (45) i Zagrebu (47).

Predsjednik Hrvatskog senološkog društva prof. Ivo Drinković ističe da žene trebaju same brinuti o zdravlju svojih dojki i redovito ih kontrolirati jer tehnologija mamografskog uređaja omogućava otkrivanje 70 posto karcinoma, dok 30 posto i dalje ostaje skriveno.

Unatoč skupoći, u Hrvatskoj se sve više primjenjuje nova metoda magnetske rezonance koja otkriva karcinom dojke tamo gdje to ne mogu mamograf i ultrazvuk, kaže Drinković. 

U subotu će veliki plakati sa sloganom akcije "Više od riječi" biti postavljeni na šibensku katedralu Sv. Jakova, a u Zagrebu na zgradu HNK-a i ulaz u Oktogon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene