Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici razvijaju cjepivo namijenjeno ovisnicima koji pokušavaju prestati s konzumacijom kokaina.


Cjepivo se trenutno nalazi u fazi kliničkih testiranja, a djeluje tako što stimulira imunološki sustav da napadne kokain nakon što droga uđe u organizam.

Vezani članci Cjepivo Moderne Problemi nakon obustave Johnson&Johnsona: Iz Moderne objavili da neće moći ubrzati proizvodnju svog cjepiva Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Zamjenica ravnatelja HZJZ-a otkrila dokad će u Hrvatskoj cjepivo Johnson&Johnsona biti na čekanju, kao i po čemu se britanski soj korone najviše razlikuje od osnovnog

U normalnim okolnostima imunološki sustav ne može prepoznati malene molekule kokaina i ostalih droga, te zbog toga izostaje i proizvodnja odgovarajućih antitijela.

Stoga su istraživači s Baylor College of Medicine u Houstonu pričvrstili deaktivirane molekule kokaina s vanjske strane proteina kolere koji su zbog provedenih modifikacija postali neopasni za organizam.

Kao reakciju na ovu kombinaciju imunološki sustav proizvodi antitijela, ali i stječe sposobnost reakcije na "čisti" kokain.

Antitijela se tada vežu uz drogu te onemogućuju njezin prodor do mozga, sprječavajući tako pojavu osjećaja ugode nakon konzumacije.