Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U razvoju cjepivo za kokain

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici razvijaju cjepivo namijenjeno ovisnicima koji pokušavaju prestati s konzumacijom kokaina.

Cjepivo se trenutno nalazi u fazi kliničkih testiranja, a djeluje tako što stimulira imunološki sustav da napadne kokain nakon što droga uđe u organizam.

Pročitajte i ovo Screenshot Vrijedan teret VIDEO Talačka kriza na brodu punom kokaina: Jedan švercer ubio drugoga i bacio ga u more, ostale zatočio Ilustracija Završio u pritvoru Prodavao kokain uz odgodu plaćanja: Policija ga uhvatila na djelu, a onda su mu pretražili stan

U normalnim okolnostima imunološki sustav ne može prepoznati malene molekule kokaina i ostalih droga, te zbog toga izostaje i proizvodnja odgovarajućih antitijela.

Stoga su istraživači s Baylor College of Medicine u Houstonu pričvrstili deaktivirane molekule kokaina s vanjske strane proteina kolere koji su zbog provedenih modifikacija postali neopasni za organizam.

Kao reakciju na ovu kombinaciju imunološki sustav proizvodi antitijela, ali i stječe sposobnost reakcije na "čisti" kokain.

Antitijela se tada vežu uz drogu te onemogućuju njezin prodor do mozga, sprječavajući tako pojavu osjećaja ugode nakon konzumacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene