Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kemikalija koju sadrže kozmetički proizvodi za 'trenutačni face lifting' od kojega nestaju bore, kako se čini, uništava stanice kože, izvijestili su kanadski znanstvenici.


'Primijetili smo da su se stanice promijenile. Prestale su se dijeliti, a poslije 24 sata neke od njih su odumrle', rekao je dr. Francois Marceau iz Sveučilišnoga bolničkog centra u Quebecu.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici stanice kože pretvorili u krv Slika nije dostupna Kozmetička industrija želi da muškarci više troše

Marceau kaže da ipak ne bi odmah preporučio potpuni prestanak korištenja takvih proizvoda. Ipak, ovo otkriće jasno pokazuje kako su nužna nova istraživanja koja će ispitati djelovanje takvih proizvoda.

'Ne želim plašiti ljude', dodao je. 'Opasnost vjerojatno nije velika, ali mislim da nije procijenjena kako treba'.

Marceau i njegovi kolege ispitali su 2-dimetilaminoetanol (DMAE) na uzgojenim stanicama zečje i ljudske kože. Kao što su i predvidjeli, proizvod je uzrokovao brzo povećanje stanica koje su se napunile DMAE-om i vodom, što je izazvalo zadebljanje epidermalnoga sloja. 

No, otkrili su i to da je DMAE otrovan za stanice kože, da zaustavlja njihovu diobu, sprječava lučenje, a neke od njih uništava nakon 24 sata. 

''Face lifting iz kutijice' sigurniji je od pravoga face liftinga ili
injekcija botoxa', rekao je Marceau. Ipak, činjenica da se DMAE i druge kemikalije poput trietanolamina ne smatraju farmaceutskim proizvodom znači da se prodaju s minimalnim informacijama o djelovanju i toksičnosti.

'O tim kemikalijama znamo mnogo manje nego o bilo kojim drugim koje se prodaju posljednjih 30 godina', rekao je Marceau. 'Volio bih da ima više istraživanja na tom polju. Te bi se kemikalije trebalo tretirati kao farmaceutski proizvod, a prije puštanja u prodaju moralo bi se ispitati njihovo djelovanje i toksičnost.'