Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tinejdžerice mogu postati ovisne i nakon jedne cigarete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pušenje i samo jedne cigarete može tinejdžere učiniti ovisnima, objavljeno je u novozelandskoj studiji provedenoj na stotinu tisuća mladih od 14 i 15 godina.

Tinejdžerice su u većoj opasnosti od ovisnosti jer estrogen, hormon spolne zrelosti povećava razinu nikotina u krvi, objašnjava istraživač Murray Laugesen za New Zealand Herald.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vatra se proširila Muškarac smrtno stradao u požaru: Uzrok je bila cigareta? Slika nije dostupna polomljena četiri stola VIDEO Cigareta joj spasila život: "Nisam praznovjerna, ali ovo nije samo puka sreća"

"To je učinak hormona", kaže on i naglašava da se simptomi nikotinske ovisnosti prije pokažu kod djevojčica nego kod dječaka.

U prikazu njegova istraživanja što je provedeno u suradnji s
novozelandskim profesorom Robertom Scraggom i američkim istraživačima Robertom J. Wellmanom i Josephom Difranzom, list piše kako je riječ o revolucionarnome otkriću.

Otkrili su da se nakon jedne cigarete 50 posto ispitanih tinejdžera pretvara u pušače. Nakon deset cigareta, redovito ih puši više od 80 posto.

Istraživanje je otkrilo da svaka iduća cigareta približava pušača ovisnosti i nakon stotinu cigareta ovisno je 95 posto ispitanika.

"Znali smo da je pušenje ovisnost", rekao je Laugesen. "Ali uspjeli smo uspostaviti odnos između ovisnosti i broja cigareta što prije nismo znali".

Iako zakon ne dopušta prodaju cigareta mlađima od 18 godina, Laugesen kaže da će mladi uvijek moći do njih. "Roditelji ne mogu zaštititi djecu od pušenja", kaže znanstvenik i dodaje: "Ne bi bilo loše razmotriti mogućnost da se zabrani svaka prodaja u idućih deset godina".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene