Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pušenje i samo jedne cigarete može tinejdžere učiniti ovisnima, objavljeno je u novozelandskoj studiji provedenoj na stotinu tisuća mladih od 14 i 15 godina.


Tinejdžerice su u većoj opasnosti od ovisnosti jer estrogen, hormon spolne zrelosti povećava razinu nikotina u krvi, objašnjava istraživač Murray Laugesen za New Zealand Herald.

Vezani članci Vladamir (Foto: Screenshot/YouTube) Išetao iz bolnice s nožem u leđima kako bi zapalio cigaretu na -10 stupnjeva Slika nije dostupna Treba izdržati 70 sati u vlaku: Kim Jong Un snimljen na "čik-pauzi" u Kini

"To je učinak hormona", kaže on i naglašava da se simptomi nikotinske ovisnosti prije pokažu kod djevojčica nego kod dječaka.

U prikazu njegova istraživanja što je provedeno u suradnji s
novozelandskim profesorom Robertom Scraggom i američkim istraživačima Robertom J. Wellmanom i Josephom Difranzom, list piše kako je riječ o revolucionarnome otkriću.

Otkrili su da se nakon jedne cigarete 50 posto ispitanih tinejdžera pretvara u pušače. Nakon deset cigareta, redovito ih puši više od 80 posto.

Istraživanje je otkrilo da svaka iduća cigareta približava pušača ovisnosti i nakon stotinu cigareta ovisno je 95 posto ispitanika.

"Znali smo da je pušenje ovisnost", rekao je Laugesen. "Ali uspjeli smo uspostaviti odnos između ovisnosti i broja cigareta što prije nismo znali".

Iako zakon ne dopušta prodaju cigareta mlađima od 18 godina, Laugesen kaže da će mladi uvijek moći do njih. "Roditelji ne mogu zaštititi djecu od pušenja", kaže znanstvenik i dodaje: "Ne bi bilo loše razmotriti mogućnost da se zabrani svaka prodaja u idućih deset godina".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju