Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko tipova nefarmakoloških vrsta pokušaja suzbijanja i liječenja kronične tenzijske glavobolje, poput tjelovježbe, relaksacije ili akupunkture moglo bi kod određenog broja pacijenata koje muči ta vrsta glvobolje dovesti do dugoročnog poboljšanja, izvijestili su švedski liječnici.


Zbog česte uporabe lijekova protiv bolova može doći do kontraefekta odnosno pojave kronične glavobolje, pa je vrlo važno, ako se pacijent odluči na nefarmakološki način, najprije prekinuti uzimanje analgetika, smatraju dr. Elisabeth Soderberg i njezini kolege koji su rezultate istraživanja objavili u zadnjem broju stručnog časopisa "Cephalalgia".

Vezani članci Lijekovi, ilustracija Ponestaje lijekova za onkološke bolesnike: "Zvali su me iz bolnice i rekli da nema. Ne znaju kad će ga dobiti", Ministarstvo: "Nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen" Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš o građanima koji se ne žele cijepiti AstraZenecom: "Njih je između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem"

Znanstvenici Akademije Sahlgrenska koja djeluje pri Sveučilištu u Goeteborgu istraživanje su proveli na 90 pacijenata koji su se žalili kako od kroničnih tenzijskih glavobolja pate prosječno sedam godina. Oni su podvrgnuti odgovarajućim tjelesnim vježbama, vježbama opuštanja i akupunkturi.

Kroničnom tenzijskom glavoboljom stručnjaci smatraju glavobolju koja se javlja najmanje 15 dana u mjesecu u razdoblju od šest mjeseci.

Švedski su liječnici primjenjivali akupunkturu koristeći deset do dvanaest igala tijekom tretmana od 30 minuta u trajanju od 10 do 12 tjedana. Tjelesne vježbe činilo je pet vježbi fokusiranih na područje vrata i mišića ramena. Svaku je trebalo ponoviti stotinu puta, a kombinirane su s vožnjom sobnog bicikla i i vježbama istezanja mišića. 

Pacijenti su podučavani i vježbama opuštanja koje su se sastojale od "nekoliko tipova vježbi disanja, tehnikama suočavanja sa stresom u svakodnevnom životu i načinima opuštanja za vrijeme radne aktivnosti". Dr. Soderberg i njezini suradnici smatraju da je za najbolje rezultate potrebno primijeniti sve tri tehnike.