Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tradicionalna kineska tjelovježba poznata pod nazivom tai chi može ublažiti bolove i olakšati hodanje osobama koje trpe artritis koljena, kažu znanstvenici.


Znanstvenici su pratili skupinu osoba starijih od šezdeset godina s teškim osteoartritisom u koljenima koja je vježbala tai chi jedan sat dva puta na tjedan u razdoblju od 12 tjedana i sličnu skupinu koja je vježbala uobičajene vježbe rastezanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Ne srami se svojih košćatih i naboranih koljena Slika nije dostupna Javna afera uzela danak na njezinom tijelu

Kod onih koji su vježbali tai chi primijećeno je veće smanjenje boli, manje depresije i poboljšanje funkcije koljena te zdravlja općenito, izvijestili su liječnici pod vodstvom Chenchen Wang iz bostonskog medicinskog centra Tufts na sastanku Američke udruge reumatologa održanom u San Franciscu.

Tai chi je način vježbanja razvijen u Kini prije mnogo stoljeća. Vježbajući tai chi, osoba polako izvodi niz pokreta pri kojima mišići i zglobovi nisu izloženi snažnom pritisku i naporima. Te vježbe mogu popraviti mišićnu funkciju, ravnotežu i pokretljivost.

Osteoartritis, najčešći tip artritisa, nastaje trošenjem hrskavičnoga tkiva zglobova. Neizlječiv je i s vremenom se pogoršava. Osteoartritis u koljenu može uzrokovati kronične bolove dok osoba stoji ili hoda.

U studiji je sudjelovalo 40 osoba koje desetljećima pate od osteoartritisa, a dr. Wang napominje da bi se istraživanje moralo provesti na većem uzorku.