Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suhe šljive kao antioksidans u mesnim proizvodima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suhe šljive se mogu koristiti kao konzervans za meso jer imaju jako dobra antioksidativna svojstva.

Dr. Jimmy Keeton, voditelj ove studije i njegov tim s Texas A&M University, eksperimentirali su sa suhim šljivama i šljivinim sokom u različitim vrstama mesnih proizvoda poput prethodno kuhanih svinjskih kobasica, pečene govedine i šunke.

Pročitajte i ovo Ilustracija U EU-u zabranjen Zaustavljen uvoz popularnog voća iz Makedonije: Pronađen pesticid koji je opasan za djecu Slika nije dostupna Kiša uništila urode Voće i povrće dvostruko skuplje nego lani

Otkrili su da najbolje antioksidativno djelovanje suhe šljive imaju u prethodno skuhanim i neusoljenim proizvodima poput kobasica i pečene govedine.

Antioksidansi usporavaju oksidaciju masnih kiselina. Kada nezasićene masne kiseline oksidiraju, uzrokuju pojavu neugodnog mirisa i okusa te uzrokuju kvarenje hrane.

Umjetne tvari poput BHA (butilirani hidroksil anisol) i BHT (butilirani hidroksil toluen), dugo se koriste kao sintetski antioksidansi u mastima, a u tu svrhu može se koristiti i ekstrakt ružmarina.

Dr. Keeton tvrdi da suhe šljive mogu naročito poboljšati okus nekih vrsta kobasica, te dodaje da se sušene šljive dodaju u dovoljno malim količinama da takvi proizvodi nemaju laksativan učinak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene