Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Simptomi moždanog udara kod žene teže prepoznatljivi nego kod muškaraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moždani udar kod žena se najčešće primijeti kasnije nego kod muškaraca, a uzrok tomu su različiti simptomi, izvijestili su znanstvenici iz njemačke Zaklade za borbu protiv moždanog udara sa sjedištem u Gueterslohu.

Žene koje su netom preboljele moždani udar, često se žale na mučninu, glavobolju, bol u udovima i u prsima, kratak dah i vrtoglavicu. Uobičajeni simptomi kod muškaraca su iznenadne poteškoće u govoru, djelomičan gubitak vida ili paraliza jedne strane tijela.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Znanstvenici ne znaju objasniti jesu li simptomi moždanog udara kod žena i muškaraca uistinu toliko različiti ili ih različiti spolovi drukčije percipiraju.

Za žene su posljedice "šokantne", stoji u priopćenju Zaklade. Budući je moždane udare kod žena teže prepoznati, one najčešće budu prekasno hospitalizirane, a posljedica je da i nakon tri mjeseca gotovo sve pacijentice koje su doživjele udar trebaju svakodnevnu pomoć, za razliku od muške populacije kod kojih, nakon navedenog razdoblja, pomoć treba njih 30 posto.

Unatoč tomu što većina ljudi vjeruje kako je moždani udar posljedica prsnuća neke žilice u mozgu, u 80 posto slučajeva radi se o krvnome ugrušku koji začepi krvnu žilu, zbog čega dolazi do nedostatne opskrbe kisikom što, ako se ne reagira vrlo brzo, utječe na određeni dio mozga.

Krvni ugrušci najčešće nastaju najčešće kao posljedica ateroskleroze. Među faktorima rizika su dijabetes, visok kolesterol i visok krvni tlak. Svaki peti moždani udar je smrtonosan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene