Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dani rajčica u Umagu

Samo 10 porcija rajčice tjedno smanjuje rizik od bolesti za 60 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li znali da konzumacija rajčica smanjuje rizik od raznih bolesti i za 60 posto? Tako tvrde stručnjaci. A s njima se slažu i u okolici Umaga gdje je počela berba i pripreme za dane rajčica.

Idealno je vrijeme, a rajčice zrele. Berba može početi.

Pročitajte i ovo Ilustracija U pozadini velikih prosvjeda Dvije velike europske zemlje zaratile zbog rajčica: ''Ti su proizvodi lažni bio i nejestivi'' Ilustracija prekršajni postupak Mladić u Umagu vozio kružnim tokom pa sletio u more

'Ovih dana smo počeli na području cijele Umaštine. Sad beremo rajčice, ove prve sorte su već dospjele tako da moramo ovaj tjedan to i završiti i krenuti s drugim sortama', kazao je Dario Makovac iz  Udruge proizvođača industrijske račice Pomidor.

Berba će trajati ukupno 40 dana. Zadovoljni proizvođači ovogodišnjim prinosom smanjiti će uvoz za 50 posto.

'Prošle godine su bile poplave koje su napravile velike štete i imali smo mnogo manji prinos. Ove godine ipak računamo da će biti 9.000 tona', kazao je Makovac.

Dobar početak berbe Umag će kao jedini hrvatski proizvođač ovog voća, sutra simbolično obilježiti Danom rajčica.

'Ja sam uvjerena da je to jedina fešta u Hrvatskoj na bazi rajčica, fešta je izuzetno vesela', kazala je Sanda Bravar Radizlović, direktorica TZ Umag.

Osim što je vesela, i zdrava je. Nuditi će se jela na bazi rajčice koja je zbog svojih hranjivih, ali i ljekovitih vrijednosti postala sastavni dio naših jelovnika.

'Konzumacijom rajčice zapravo dosta radimo na svom zdravlju - preveniraju se razne bolesti srca, katarakta, tumori, a posebice se navodi kao dobra za zdravlje muškaraca jer štiti zdravlje prostate', kazala je nutricionistica Alma Letić.

Sa samo deset porcija tjedno, smanjuje se rizik od bolesti za visokih 60 posto.

'Sadrži dosta vitamina C, folnu kiselinu, vitamine A i E, ali nadasve je poznata po tome što sadrži moćan antioksidant likopen', dodala je nutricionistica. 

Čak ni kuhanjem rajčica neće izgubiti svoje nutritivne vrijednosti. Stotinu je recepata koji mogu poboljšati zdravlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene