Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje provedeno u Norveškoj sugerira da konzumacija ribe popravlja kognitivne sposobnosti.


Prateći više od 2000 ispitanika starije životne dobi znanstvenici su utvrdili da je već prosječna dnevna konzumacija više od 10 grama ribe povezana s boljim rezultatima na testovima kognitivnih sposobnosti.

Vezani članci Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zdravlje iz morskih dubina nam je na dohvat ruke, ali prehrambene navike su druga priča Tvornički obrađena hrana (Foto: Arhiva/AFP) Ekstremno prerađena hrana skraćuje život, evo što trebamo izbjegavati

Pokazalo se i da se rezultati na testovima popravljaju proporcionalno s povećavanjem konzumacije ribe.

Najbolji su rezultati zabilježeni kod osoba koje su u prosjeku svakodnevno konzumirale oko 75 grama ribe.

Norveški znanstvenici vjeruju da je riječ o utjecaju omega-3 masnih kiselina iz ribe, iako nalazi studije objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition ne potvrđuju direktnu tu vezu.