Jela koja sadrže rajčicu bi mogla postati novo oruđe u borbi protiv bora i opeklina prouzročenih pretjeranim sunčanjem, vjeruju britanski znanstvenici.
Podijelite
Istraživači sa sveučilišta u Manchesteru i Newcastleu su utvrdili da dodatna konzumacija jela koja sadrže rajčicu može znatno popraviti zaštitu kože od štetnih ultraljubičastih zraka.
Oštećenja prouzročena ovim zrakama mogu dovesti do preranog starenja, pa čak i raka kože.
Znanstvenici pozitivan utjecaj rajčice objašnjavaju prisutnošću antioksidansa likopena čija se razina kuhanjem dodatno povećava.
Likopen je već u ranijim studijama povezan s manjim rizikom za rak prostate.
Novi podaci pokazuu da tromjesečna prehrana s povećanim unosom rajčica može za trećinu povećati razinu zaštite kože od opeklina prouzročenih pretjeranim sunčanjem, što odgovara učinku kreme za sunčanje s malim zaštitnim faktorom.
Također je uočeno da povećani unos rajčica dovodi do povećanja razine prokolagena, molekule koja održava strukturu i čvrstoću kože.