Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametniji niti ne počinju

Pušači su gluplji od nepušača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pušači imaju niži kvocijent inteligencije od nepušača, a što više netko puši to mu je IQ niži, objavljeno je nakon studije u kojoj je sudjelovalo 20 tisuća izraelskih ročnika.

Dr. Mark Weiser i njegovi kolege iz izraelskog medicinskog centra Sheba otkrili su da mladići koji puše kutiju cigareta na dan imaju u prosjeku za 7,5 bodova niži IQ od nepušača. Rezultati njihova istraživanja objavljeni su u američkom medicinskom časopisu Addiction.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Kako bi bolje razumjeli povezanosti pušenja i kvocijenta inteligencije, znanstvenici su ispitivanju podvrgli 20 tisuća izraelskih ročnika. U skupini nije bilo ljudi s psihičkim bolestima jer takvima služenje u izraelskoj vojsci nije ni dopušteno.

Među ispitanicima bilo je 68 posto nepušača, 28 posto pušača i četiri posto bivših pušača. 

>> Niža inteligencija uzročnik srčanih bolesti?!

Ustanovljeno je da su pušači imali znatno niži IQ od nepušača, čak i kada su iz ispitivanja isključeni faktori socioekonomskog statusa i prethodnog formalnog obrazovanja.

Prosječni IQ nepušača bio je 101, a pušača 94. Kvocijent je polako padao s količinom popušenih cigareta, pa su tako oni koji puše do pet cigareta na dan imali 98 u, a 90 oni koji popuše kutiju i više.

U istraživanju je sudjelovalo i 70 parova braće od kojih je jedan bio pušač, a drugi ne. I u tim je slučajevima utvrđeno da brat nepušač ima veći IQ od pušača.

Izraelski su znanstvenici na temelju tih rezultata zaključili da je vjerojatnije da će osobe s nižim kvocijentom inteligencije prije posegnuti za cigaretom nego da pušenje ljude čini glupljima.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene