Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povećani unos prehrambenih vlakna bilo iz žitarica bilo iz voća poboljšava zdravlje pluća i smanjuje rizik od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB),


U studiji je sudjelovalo gotovo 12 000 muškaraca i žena. Znanstvenici su pratili funkcije pluća i unos prehrambenih vlakana u ispitanika. 

Vezani članci Transplantacija pluća oštećena bolesti COVID-19 Mladoj ženi u SAD-u presadili pluća oštećena koronavirusom: Bila su puna rupa, gotovo su se stopila s prsnim zidom Slika nije dostupna Kazališni dragulj koji čak i teške egzistencijalne krize čini lakše podnošljivima dirnut će i najhladnija srca

Osim što su ispitanici sa najvećim unosom prehrambenih vlakana imali i najveći kapacitet pluća, u njih je utvrđen i najmanji rizik od KOPB-a.

KOPB primarno zahvaća pušaće i karakterizira ga kronična upala dišnih puteva te pretjerana proizvodnja sluzi.

Ovo je prva studija ovakve vrste pa su nužna daljna istraživanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju