Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odzvonilo je pušenju u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata. Razlog više da pušači pokušaju s odvikavanjem. No, taj proces nije nimalo lak.


Loše navike teško se riješiti. Zašto? Znaju to oni s dugim pušačkim stažem. No, novi zakon navike će možda i promijeniti. Prosječni pušač na cigarete potroši minimalno tisuću eura na godinu. Mnogi su, kako zbog zdravlja tako i zbog financija, odlučili potražiti pomoć. No, prije proizvoda bitna je odluka, a onda i fizička i psihička priprema. Samim tim pušač počinje nekoliko bitaka. 'Vodi rat protiv navike, vodi rat protiv psihološke ovisnosti i vodi rat protiv metaboličke ovisnosti' objašnjava psihijatar Veljko Đorđević.

Vezani članci Ovisnost (Foto: Screenshot) Mladić pronašao lijek protiv ovisnosti i uspio skinuti curu s mobitela Shauna Sexton (Foto: Profimedia) Dok Shauna osvaja u bikiniju, Ben je s bivšom u crkvi: Možda odustane od plejbojeve zečice?

Nerijetko se, iz pogrešnih razloga, u postupku odvikavanja pušači okrenu drugoj krajnosti, najčešće hrani. 'Odjedanput osjeća miris, osjeća hranu, vraća mu se nešto što godinama nije imao i upravo iz tih razloga je pojačan apetit te želi zadovoljiti tu potrebu za hranom', dodaje psihijatar. A da biste isključili drugi problem važno je napraviti plan pa tako i unaprijed pripremiti, primjerice, litre vode ili nekog povrća koje ćete onako usput grickati. U tom slučaju ni kilogrami se neće kupiti. Loša navika koštat će vas živaca i upornosti. Time si sigurno produžujete život pa se svaki trud itekako isplati.