Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pet koraka za prevenciju bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet jeftinih preventivnih mjera moglo bi spasiti više od 100.000 života svake godine u SAD-u.

Od pet preventivnih savjeta, najveći pozitivni učinak imalo bi dnevno uzimanje male doze aspirina kod odraslih za prevenciju srčanih bolesti, što bi moglo spasiti 45.000 života godišnje.

Pročitajte i ovo Svinje u blatu (Foto: Dnevnik.hr) Strože mjere Prijeti li nam nestašica i poskupljenje mesa? "Ako ova bolest dođe, ubit će nam dušu za sva vremena" U Hrvatskoj je svake godine 800 novooboljelih od melanoma (Foto: Dnevnik.hr) Pročitajte savjete stručnjaka Svake godine oboli 800 ljudi: Činite li sve što je potrebno kako biste se zaštitili od ove opasne bolesti?

Izvješće Partnerstva za prevenciju, neprofitabilne zdravstvene
udruge, također poziva na jačanje napora prema promociji nepušenja, potom na bolje organizirane preglede na rak debelog crijeva i dojke, te godišnje cijepljenje protiv gripe za ljude iznad 50 godina.

"Te mjere imale bi ogroman pozitivni učinak u prevenciji", rekla je dr. Kathleen Toomey iz federalnog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je pomogao u financiranje studije, zajedno sa zakladama Robert Wood Johnson i WellPoint.

"To su zaista vrlo jeftine mjere a imaju dramatičan potencijal u poboljšanju zdravlja ljudi", rekla je Toomey u telefonskom intervjuu.

Studija naglašava da u SAD-u postoji tendencija da se bolesti liječe a ne sprečavaju. "Naša nacija nije nikad istinski investirala u prevenciju", rekla je Toomey.

Trenutno, manje od polovice Amerikanaca uzima malu dnevnu dozu aspirina kako bi spriječili srčane bolesti, a kada bi ga uzimalo 90 posto njih, moglo bi se spasiti 45.000 života godišnje.

Studija kaže da bi 42.000 života moglo biti spašeno kad bi 90 posto pušača dobilo dobre savjete i pomoć liječnika pri prestanku pušenja. Trenutno takvu pomoć dobiva samo 28 posto pušača.

Daljnjih 14.000 života bilo bi godišnje spašeno kad bi se 90 posto odraslih iznad 50 godina podvrgnulo redovitim kontrolama na rak debelog crijeva, a oko 12.000 kada bi se 90 posto te populacije cijepilo godišnje protiv gripe.

Redoviti pregledi dojki za žene iznad 40 pomogli bi u spašavanju još 4.000 života.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene