Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkriveno zašto su neki otporni na AIDS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici koji nastoje utvrditi zašto se organizam nekih ljudi uspijeva oduprijeti razarajućem učinku AIDS-a smatraju da su uspjeli ući u trag faktoru u strukturi imunološkog sustava koji bi mogao doprinijeti stvaranju lijeka.

Taj faktor je enzim nazvan A3G koji bi mogao pomoći znanstvenicima da razviju novi lijek koji bi oponašao djelovanje enzima te bi u konačnici doveo do proizvodnje novog lijeka koji bi potaknuo sposobnost organizma da se bori protiv bolesti, izvijestili su znanstvenici s njujorškog Sveučilišta Rochester.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjetski dan AIDS-a Zagrepčanin, hrvatski branitelj, već 32 godine živi s HIV-om: "Saznao sam da sam zaražen kad sam se vratio s odsluženja vojnog roka" Slika nije dostupna Nova obećavajuća molekula protiv AIDS-a

Poznato je da malen postotak osoba zaraženih HIV-om nikad ne podlegne bolesti. Znanstvenici ih nazivaju "elitnim" pacijentima. Neka istraživanja pokazuju kako spomenuti elitni pacijenti vjerojatno imaju veći broj enzima A3G, koji onemogućuju HIV u njegovim mutacijama koje na kraju dovode do smrti pacijenta.

"Svima nam je poznato da HIV 'izmiče' raznim poznatim terapijama brzom mutacijom", rekao je profesor biokemije i biofizike koji je sudjelovao u istraživanju, Harold Smith. "Enzim A3G u stanju je potaknuti mutacije HIV-a koje mogu dovesti do raspada njegova vlastitog genoma", rekao je Smith.

HIV se protiv enzima A3G bori genom nazvanim 'vif'. U većini slučajeva HIV nadvlada enzime A3G kad on napadne imunološki sustav. 

"To je kao neka vrsta rata stanica. No ustanovili smo da je ovdje potencijalno važan broj prisutnih vif-ova i enzima A3G koji bi mogao napraviti bitnu razliku", objasnio je Smith.

U ovotjednom broju lista Journal of Biological Chemistry Smith i njegovi kolege izvijestili su da su uspjeli izolirati grubu sliku strukture enzima A3G. Saznanje o njegovoj strukturi moglo bi pomoći u procesu stvaranja učinkovitog lijeka protiv AIDS-a.

Virusom AIDS-a u svijetu je do danas zaraženo 40 milijuna ljudi, a od te bolesti umrlo ih je 25 milijuna. Unatoč postojanju oko dvadeset različitih lijekova na tržištu koji uspijevaju virus držati pod kontrolom, za sada nema učinkovitog lijeka niti cjepiva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene