Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe s dodatnim kopijama određenih gena imaju puno veće izglede biti iznimno mršave, zaključili su znanstvenici u prvom istraživanju koje pokazuje da bi se u genima mogao skrivati razlog ekstremne mršavosti.


Prema istraživanju objavljenom ovog tjedna u časopisu Nature istraživači s britanskog kraljevskog koledža u Londonu i sveučilišta u Lausanneu u Švicarskoj otkrili su da je udvostručenje dijela kromosoma 16 povezano s pothranjenošću. Ranija istraživanja pokazala su da osobe kojima manjka kopija toga gena imaju 43 puta veće izgled za ekstremnu pretilost.

'Ovo je prvi puta da je utvrđen genetski uzrok ekstremne mršavosti' kazao je Philippe Froguel s kraljevske škole javnog zdravlja koji je vodio istraživanje.'Ovo je također i prvi put da se vidi da umnožavanje odnosno manjak određenog dijela genoma ima suprotne učinke', kaže on.

Prema znanstveniku jedan od razloga važnosti ovoga otkrića jest da pokazuje da izostanak urednog napretka u djetinjstvu može biti genetski uzrokovan.'Ako dijete ne jede to nije nužno krivnja roditelja', ističe Froguel.

Normalno svaka osoba ima kopiju svakog kromosoma od svakog roditelja, što znači da ima dvije kopije svakog gena. No ponekad neki dijelovi kromosoma mogu biti udvostručeni ili manjkati što rezultira 'pogrešnom dozom' gena, objašnjavaju istraživači. Istraživanje je pokazalo da jedna od dvije tisuće osoba ima udvostručen dio kromosoma 16 i takve osobe imaju 23 puta veće izglede za ekstremnu mršavost. (Hina)

 

Vezani članci Hrana u menzi - 3 Nakon bečkog s crvima studenti o hrani u menzama: "Neki su prijavljivali kosu, čavle..." svjetski dan hrane - 5 Jaz između izobilja i neimaštine dovodi i do psiholoških problema: "Ako možemo okončati ratove, možemo okončati glad"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju