Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemci koji pate od eritrofobije, odnosno paničnoga straha da će se zacrvenjeti, sada se mogu upisati na kratki tečaj nadvladavanja tog neugodnog problema.


Femke Buwalda i Corine Dijk, psihologinje s Kraljevskog sveučilišta u Groningenu, osmislile su tečaj za osobe koje muči strah da će im lice i vrat obliti crvenilo.

Vezani članci Biljka pelin Njemački znanstvenici proučavaju popularnu biljku kao potencijalni lijek za koronavirus: "Sve ima smisla..." Slika nije dostupna Otkriven lijek za osteoporozu!

Riječ je o nesvjesnoj fizičkoj reakciji koju se može usporediti sa znojenjem, a izaziva je ili jaka napetost ili stidljivost.

Znanstveno je dokazano da će se osoba koja se boji crvenila češće automatski zacrvenjeti. Kako bi to izbjegli, ti ljudi najčešće izbjegavaju određene situacije.

Takvo ponašanje samo još više pogoršava njihovu eritrofobiju, a time i njihovu društvenu izoliranost. Usto, osobe koje se boje da će pocrvenjeti teže podnose tu pojavu kada se neočekivano nađu u situaciji u kojoj će pocrvenjeti.

Polaznici tečaja, šest do osam u skupini, naučit će se suočavati sa svojim strahom. Znanstvenici predviđaju da bi 14 sati tečaja moralo biti dovoljno za svladavanje eritrofobije.