Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je uočen porast zloćudnih tumora štitnjače.


Na godinu se otkrije više od 500 tumora, najčešće kod žena.
Razlog tome su nove tehnologije i sve učestaliji pregledi, poput sistematskog pregleda, kada većina i sazna da ima bolesnu štitnjaču.

Vezani članci Helena Glibotić Kresina - 2 U jednom dijelu zemlje za nedjelju je upaljen crveni meteoalarm: Liječnica savjetuje kako preživjeti putovanje po nesnosnim vrućinama Mršavljenje - 6 Promijenili život do temelja i dokazali da se sve može postići uz dovoljno truda

>> Smanjena aktivnost štitnjače povezuje se s debljanjem

Na trodnevnoj konferenciji u Zagrebu na kojoj su se okupili vrsni liječnici iz Hrvatske i svijeta prikazani su najnoviji trendovi u liječenju i operiranju štitnjače. Najveća novost je operacija pomoću robotike. 'Ono što je zanimljivo u ovom pristupu jest da umjesto dosadašnjeg reza na vratu, rez radimo ispod ruke i tako pacijent nema nikakav ožiljak na vratu. Ovo je nova tehnologija koju smo upotrijebili na nekoliko posebnih pacijenata. No, s godinama, ona će se razviti i ustaliti., izjavio je dr. Allan Sieperstein iz Clevelanda.

S njim se slaže i dr. Miljenko Bura koji ističe kako je Hrvatska u skladu s najnovijim metodama minimalne invazivne kirurgije štitnjače.