Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Smanjena aktivnost štitnjače povezuje se s debljanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odrasle osobe u srednjim godinama u kojih je rad štitnjače malo usporen, ali se još uvijek smatra normalnim, mogu biti skloniji debljanju, pokazuje nova studija.

Štitnjača ili tiroidna žlijezda koja je u vratu, proizvodi hormone koji upravljaju metabolizmom u tijelu. Kod poremećaja koji se zove hipotireoza, ta žlijezda nije dovoljno aktivna pa uzrokuje simptome kao što su umor, osjetljivost na hladnoću, suhoću kože i debljanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aktivnost u Pungje-riju Nuklearna postrojenja Sjeverne Koreje i dalje aktivna Slika nije dostupna Sad to treba skinuti PROBLEMI NAKON BLAGDANSKOG TJEDNA Doznajte kako popraviti postojeće stanje

No nije jasno je li djelovanje štitnjače koje ne prelazi standardne granice povezano s tjelesnom težinom.

U studiji objavljenoj u Archives of Internal Medicine, znanstvenici su istraživali vezu između tjelesne težine i razine hormona štitnjače (TSH) kod više od 2.400 odraslih osoba srednje dobi.

TSH izlučuje mozak kako bi potaknuo proizvodnju hormona u štitnjači. Veća razina TSH-a u krvi upućuje na razmjerno usporen rad štitnjače.

U ovoj studiji su muškarci i žene s razmjerno visokom razinom TSH-a, ali koja je još uvijek bila u normalnim granicama, pokazivali veću sklonost prekomjernoj težini od onih s nižom koncentracijom TSH-a.

Žene s višom razinom TSH-a dobivale su u prosjeku 4,5 kg više od žena s nižom razinom TSH-a. Prosječni porast težine u muškaraca s višom razinom TSH-a naspram onih s nižom razinom tog hormona iznosio je oko 2 kg.

Prema znanstvenoj ekipi koju je predvodila Caroline S. Fox iz Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv u Bethesdi, u Marylandu, treba provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdili zaključci ove studije i rasvijetlila veza između razine TSH-a i tjelesne težine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene