Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednje vrijeme, sve je više vijesti o virusima koji uspješno ubijaju stanice raka. Najnoviji u nizu je i virus srodan variola virusu, koji uzrokuje boginje, i koji je u laboratorijskim testovima uspješno uništio 90 posto stanica smrtonosnog raka dojke.


Virus vaccinia u samo četiri dana uspijeva uništiti preko 90 posto stanica TNBC raka dojke kod miševa u laboratorijskom testu, prenosi Daily Mail. Jedan soj navedenog virusa uspio je u uništiti 60 posto tumora kod miševa, dok je ostatak tumora drastično smanjen.

Vezani članci Labudovi, ilustracija Potvrđena ptičja gripa, građani u strahu: ''Simptomi su respiratornog karaktera, šmrcanje, kašljucanje i povećana temperatura'' Vatrogasci, ilustracija Devet mrtvih u požaru koji je izbio u bolnici na jugu Turske, svi su bili pozitivni na koronu

>> Pronašao virus koji ubija stanice raka, farmaceuti nezainteresirani!?

Vaccinia virus je poznat kao osnovni sastojak lijeka koji se koristio za liječenje boginja. Iako je blisko srodan virusu variole, u pravilu je bezopasan za ljude.

TNBC oblik raka dojke je vrlo težak za liječenje, jer mu nedostaju tri molekularna receptora, koja bi omogućila liječenje postojećim homonima i antitijelima. Taj oblik raka javlja se kod mlađih žena i odgovoran je za 10 do 20 posto svih oboljenja raka dojke. Radi se o vrlo agresivnom obliku raka, koji se često vraća nazad nakon kemoterapija.

Vaccinia virus napada signalizirajući protein koji tumor koristi za nadogradnju krvnih žila koje podržavaju njegov rast. To znači da virus uspješno blokira rast tumora. Rezultati testiranja objavljeni su na godišnjem kongresu kirurga u Chicagu.

Sljedeći korak jest kliničko testiranje i procjena sigurnosti istog za pacijente.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook