Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što vi mislite?

RAT ZNANSTVENIKA Organska hrana - Zdravija ili ne?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije istraživanje oko uzgoja hrane sugerira da je organski uzgojena hrana zdravija od konvencionalno uzgojene hrane, no ono nije dobro odjeknulo u svim znanstvenim krugovima.

Studiju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle, koji su zaključili da organski usjevi rezultiraju plodovima sa i do 70 posto višom razinom antioksidansa te znatno nižom razinom štetnih teškim metala.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Zaključak znanstvenika koji su proveli studiju jest da prelazak na prehranu koja je bazirana na organski uzgojenoj hrani, rezultira porastom unosa antioksidansa, koja bi bila ekvivalent kao da čovjek pojede jednu do dvije ekstra porcije voća na dan. S prednostima takve ishrane, međutim, ne slažu se drugi znanstvenici.

VIDEO Kravlje meso uzgojeno u laboratoriju u 3 mjeseca...

Ipak, studiju je prihvatila Helen Browning, direktorica Soil Associationa u Velikoj Britaniji. 'Ta studija razbija mit o tome da način na koji uzgajamo hranu ne utječe na njezinu kvalitetu', smatra ona.

'Debata oko organske nasuprot neorganski uzgojene hrane traje već desetljećima, ali dokazi iz ove studije su golemi', ističe Carlo Leifert, voditelj studije, prenosi Independent.

On i njegov tim su do zaključaka došli analiziranjem podataka iz 343 studije procjena između organski i neorganski uzgojenog voća, povrća te žitarica. Studija je pokazala da koncentracija biljnih antioksidansa poput polifenolika u organski uzgojenoj hrani raste između 18 i 69 posto.

Ipak, ne slažu se svi s argumentima koje je ta studija predstavila. 'Ne postoji kvalitetan dokaz koji bi sugerirao da povišena razina antioksidansa ili unus polifenolika u ljudskoj prehrani ima značajne prednosti po zdravlje', smatra dr. Alan Dangour iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

'Ta je studija obmanjujuća jer se prema antioksidansima odnosi kao prema klasi najosnovnijih nutrijenata, što oni nisu. Članak potpuno krivo sugerira zdravstvene prednosti povišenog konzumiranja antioksidansa, ponajviše u prevenciji raka', smatra profesor Tom Sanders s King's College londonske škole medicine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene