Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi test na mentalne bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Australiji je razvijen test koji uz pomoć osjetila mirisa pacijenta ukazuje na prisutnost mentalnih bolesti i prije pojave prvih simptoma.

Istraživači s University of Melbourne su otkrili vezu između opadajuće sposobnosti osjećanja mirisa i razvoja bolesti kao što su shizofrenija i opsesivno-kompulzivni poremećaj.

Pročitajte i ovo Srce: Ilustracija - 1 važnost zdravog življenja Plan za srce: Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva o detaljima: "To je jedna tempirana bomba" Slika nije dostupna Alarmantni rezultati Mladi glume mentalne bolesti kako bi bili 'kul'

U testiranju provedenom uz sudjelovanje 81 mlade osobe kod kojih je bio prisutan povećan rizik da će postati psihotične je korišteno 40 kartica čiji su miris ispitanici trebali "spojiti" s mirisima kave, ruža, naranči, benzina itd.

Pokazalo se da su ispitanici kod kojih su se kasnije razvile duševne bolesti imali najviše poteškoća pri identifikaciji većine mirisa.

To istraživači objašnjavaju utjecajem takvih bolesti na dio mozga zadužen za analizu i identifikaciju mirisa.

Znanstvenici vjeruju da se ovaj test može upotrijebiti i za otkrivanje degenerativnih bolesti mozga poput Alzheimerove, Huntingtonove ili Parkinsonove.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene