Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće u liječenju

Nova nada za oboljele od multiple skleroze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolazi li kraj mukama za oboljele od multiple skleroze. Na pomolu je otkriće nove tehnike liječenja, a na njemu radi jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenika, Riječanin Robert Živadinov. Oboljelima u Hrvatskoj održao je predavanje i ulio veliku nadu.

Vladimir Komparić, Danijel Smaila i Huanito Luksetić boluju od iste bolesti, multiple skleroze. 'Ne završe svi u kolicima, svega njih tridesetak posto, ali ja sam u tih tridesetak posto, tako da sam to prihvatio tako kako je', rekao je Komparić. Za sedam i pol tisuća oboljelih u Hrvatskoj stiže nova nada. Lijekovima i operacijama možda se može usporiti napredak bolesti. 'Možda ne toliko bitno za nas koji smo u kolicima, ali za one koji će tek pobolijevati od te bolesti to je nešto jako, jako značajno', rekao je Smaila. Jedan od vodećih svjetskih znanstvenika u istraživanju multiple skleroze riječki je student, profesor na američkom sveučilištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 50. obljetnica Riječanin Robert Bartini zaslužan za prvi let u svemir Slika nije dostupna Pomoć Društvu multiple skleroze Amerikanac u 50 dana pješice od Korčule do Frankfurta

>> VIDEO: Bolest ne mora biti prepreka

'Ova nova generacija lijekova oralnih lijekova za multiplu sklerozu će isto podignuti kvalitetu života, jer se više neće morati bosti', rekao je dr. Živadinov. Osim lijekova, u fazi istraživanja je i operacija širenja vratnih vena, također pod paskom profesora Živadinova. 'Ja mislim da bi moglo jako puno utjecati na kvalitetu života, mi to ne znamo, ali po onome što pacijenti za sada govore je da se daleko bolje osjećaju nakon te operacije', kaže dr. Živadinov. Vrijeme je njihov najgori neprijatelj, kažu oboljeli. 'Nažalost, kod nekoga to je progresivno tako da već u samo godinu dana možete završiti u kolicima', rekao je Luksetić. Prve rezultate istraživanja profesora Živadinova i suradnika koji bi mogli biti objavljeni do kraja ove godine, nestrpljivo iščekuje ova hrabra trojka i tisuće oboljelih diljem Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene