Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Noćni rad može uzrokovati rak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noćne smjene kojima je obuhvaćeno dvadesetak posto radnika u razvijenim zemljama (Europa, Sjedinjene Države) Međunarodno središte za istraživanje raka (IARC), agencija Svjetske zdravstvene organizacije, uvrstilo je u skupinu "potencijalno kancerogenih" radnih mjesta.

"Smjenski rad noću, to jest rad s nepravilnim izmjenama radnog vremena danju i noću (tipa "3-8") koji remeti biološki sat može se svrstati u istu skupinu s potencijalno kancerogenim tvarima, poput ispušnih plinova iz dizelskih motora, ultraljubičastih zraka, olova na starim slikama i u starim vodovodnim cijevima", izjavio je Vincent Cogliano, epidemiolog u CIRC-u.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Smjenski rad koji uključuje noćne smjene, kroz dulje vremensko razdoblje, povećava rizik od raka dojke kod medicinskih sestara i domaćica u zrakoplovima u usporedbi s onima koji rade samo u dnevnim smjenama. "To je stvarni rizik koji epidemiolozi ocjenjuju umjerenim", ističe Cogliano.

Kako navode stručnjaci, noći rad bi tako mogao biti poguban zbog djelovanja na dnevni ritam, jer izloženost svjetlu prekida proizvodnju hormona melatonina koji tijelo inače proizvodi noću. 

Nedostatak melatonina potiče nastanak tumora, a izmjena ritma budnosti i sna mogla bi poremetiti gene koji sudjeluju u nastanku tumora.

Usto, poznato je da kod ljudi nedostatak sna i, nakon toga,
melatonina dovodi do pada imuniteta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene