Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Noćne smjene kojima je obuhvaćeno dvadesetak posto radnika u razvijenim zemljama (Europa, Sjedinjene Države) Međunarodno središte za istraživanje raka (IARC), agencija Svjetske zdravstvene organizacije, uvrstilo je u skupinu "potencijalno kancerogenih" radnih mjesta.


"Smjenski rad noću, to jest rad s nepravilnim izmjenama radnog vremena danju i noću (tipa "3-8") koji remeti biološki sat može se svrstati u istu skupinu s potencijalno kancerogenim tvarima, poput ispušnih plinova iz dizelskih motora, ultraljubičastih zraka, olova na starim slikama i u starim vodovodnim cijevima", izjavio je Vincent Cogliano, epidemiolog u CIRC-u.

Vezani članci Pacijenti s onkologije ispaštaju zbog koronavirusa - 4 U sjeni koronavirusa: Prijeti li nam nova epidemija, koja bi mogla biti i mnogo opasnija? Ana Mari Ljutić s obitelji Četiri godine herojske borbe: "Ana Mari se cijelo vrijeme bori, za dan bez napada, dan bez boli, bez mučenja za udah. Svaki napad može biti koban"

Smjenski rad koji uključuje noćne smjene, kroz dulje vremensko razdoblje, povećava rizik od raka dojke kod medicinskih sestara i domaćica u zrakoplovima u usporedbi s onima koji rade samo u dnevnim smjenama. "To je stvarni rizik koji epidemiolozi ocjenjuju umjerenim", ističe Cogliano.

Kako navode stručnjaci, noći rad bi tako mogao biti poguban zbog djelovanja na dnevni ritam, jer izloženost svjetlu prekida proizvodnju hormona melatonina koji tijelo inače proizvodi noću. 

Nedostatak melatonina potiče nastanak tumora, a izmjena ritma budnosti i sna mogla bi poremetiti gene koji sudjeluju u nastanku tumora.

Usto, poznato je da kod ljudi nedostatak sna i, nakon toga,
melatonina dovodi do pada imuniteta.