Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mutacije gena mogle bi biti odgovorne za znatno povećanje rizika od raka pluća u osoba koje nikada nisu pušile, zaključak je studije objavljene u internetskom izdanju časopisa The Lancet Oncology.


Pušenje je glavni uzrok nastanka raka pluća, a rizik od obolijevanja od te bolesti dvadeset je puta veći u pušača nego u nepušača. No 15 posto muškaraca i 53 posto žena koji obole od raka pluća nikada nisu pušili (ili su popušili manje od 100 cigareta u čitavom životu). To znači da se četvrtina slučajeva te bolesti u svijetu odnosi na nepušače. Jedan od poznatih čimbenika rizika u nepušača je pasivno pušenje (boravak u prostoriji u kojoj se puši).

Vezani članci Šokantna snimka pokazala razliku između organa pušača i nepušača (Screenshot YouTube) Evo što cigarete rade vašim plućima: Šokantna snimka pokazala razliku između organa pušača i nepušača Slika nije dostupna Uzrok dvije trećine karcinoma su slučajne DNA pogreške

>> Pušenje bez dima za 17 kuna

Ping Yang iz klinike Mayo u Rochesteru, u Sjedinjenim Državama s ekipom međunarodnih stručnjaka proveo je istraživanje u četiri faze kako bi pokušao utvrditi koje su mutacije gena odgovorne za povećanje rizika od raka pluća u nepušača. Otkrili su dvije promjene na 13. kromosomu koje za gotovo 60 posto povećavaju rizik od nastanka raka pluća u nepušača. Kako tvrde znanstvenici, te mutacije zahvaćaju ekspresiju gena GPC5, što pridnosi nastanku raka pluća u nepušača. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrila funkcionalna uloga gena GPC5, ocijenili su. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju