Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite što guglate

Može li nam internet spasiti život?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko ste puta posegnuli za internet tražilicom kako biste si razjasnili neku boljku koja vas muči? Razmislite još jednom koliko je to dobra ideja...

Ranije ovaj mjesec Britanka Sabina Jones spasila je život svom 12-godišnjem sinu nakon što mu je liječnik uspostavio pogrešnu dijagnozu. Dječak se žalio na glavobolju, mučninu i zamućen vid nakon čega mu je obiteljski liječnik dijagnosticirao gastroenteritis.

Pročitajte i ovo Cijepljenje Broj oboljelih porastao Prijeti li epidemija još jedne zarazne bolesti? "Može izazvati ozbiljne komplikacije, pogotovo kod osoba s oslabljenim imunitetom" Kuhanje Važno je biti oprezan Čovjek završio na hitnoj zbog potpuno izgrebanih leđa! Nije bila riječ o dobroj zabavi, pojeo je nešto što mnogi od nas jedu

Njegova majka ništa nije htjela prepustiti slučaju te je njegove simptome proguglala i došla do zastrašujućeg otrkića. Saznala je da su ti simptomi tipični za tumor na mozgu te je na osnovu toga zatražila drugo mišljenje.

U izvješću drugog liječnika stajalo je: tumor na mozgu veličine 2,5 centimetara. Stručnjaci su Sabini rekli da bi dječak poživio tek nekoliko tjedana da tumor nije otkriven u tom trenu.

Nadamo se da vi niste bili u situaciji gdje ste bili primorani reagirati na ovakav način kako biste nekome spasili život, ali zasigurno ste bar jednom proguglali neku svoju boljku. Podaci pokazuju kako to radi sve veći broj ljudi pa se ugledni američki liječnik i kolumnist dr. Manny Alvarez zapitao može li nam internet spasiti život.

'Posljednjih godina svjedočim sve većem broju pacijenata koji koriste informacije s interneta kako bi preuveličali svoju dijagnozu ili čak doveli moju dijagnozu u pitanje. Mnogi mi donose i listu svih bolesti koje misle da su ih mogle zadesiti, a neki čak i napišu terapiju', napisao je dr. Alvarez u svojoj posljednjoj kolumni.

>> Bolujete li i vi od ove bolesti?

A kakvo je stanje u Hrvatskoj upitali smo glavnu sestru jednog staračkog doma. 'Pa ne mogu reći da nisam upoznata s takvim situacijama. Baš mi se neki dan dogodilo da je kći jedne korisnice našeg Doma došla i rekla kako joj se mama požalila na glavobolju. Nakon toga mi je rekla kako je nešto čitala na internetu i kako se sad boji da mami prijeti moždani udar.

Liječnici su je pregledali i ustanovili da gospođa ima problema s tlakom zbog čega je došlo do glavobolje i idući dan se dobro osjećala', ispričala nam je sestra Vlasta koja je i ranije, dok je radila u ordinaciji opće medicine, imala sličnih iskustva.

'U ordinaciju sam nam najviše dolazile starije osobe koje su često imale razne boljke, ali su sve češće počeli dolaziti i sve mlađi pacijenti koji bi se preplašili nečega što su pročitali na internetu. Dakako, liječnik bi ih uvijek pregledalo i najčešće nisu bolovali od onoga od čega su strepili. Sjećam se slučaja kada nam je 23-godišnjakinja došla i rekla da je boli ruka i da se boji da nije u predinfarktnom stanju jer je to pročitala na internetu. Pokazalo se ima jaku upalu mišića', dodaje sestra Vlasta.

A počnete li prečesto uzimati internet kao osobnog liječnika mogla bi vam biti uspostavljena jedna sasvim drugačija dijagnoza - cyberhondrija. Cyberhondar je osoba se za sve svoje, ali i tuđe zdravstvene probleme obraća Googleu. Liječnici upozoravaju kako se ovdje javlja opasnost jer internetska tražilica nema sposobnosti za određivanje diferencijalne dijagnoze, tj. iste simptome će protumačiti na isti način za sve osobe, neovisno o tome radi li se o osobi u poznijim godinama s nekom kroničnom bolešću ili mlađoj, inače zdravoj osobi. Tu je 'kvaka'.

Stoga dr. Alvarez upozorava kako nam internet doista može biti od pomoći kao što je to bilo u slučaju Sabine Jones, ali samo ako se pomoć obraćamo stručnim medicinskim izvorima kao što bismo se obratili i nekoj kućnoj medicinskoj enciklopediji u tiskanom izdanju. No, isto tako napominje da se unatoč tome moramo obratiti liječniku koji će imati sve parametre za postavljanje dijagnoze. A uostalom, smatrate li da vam nije postavljena prava dijagnoza uvijek možete zatražiti drugo mišljenje kao što je to učinila Sabina Jones.

Sve u svemu, možda je vrijeme da počnemo shvaćati da web prostranstva ne skrivaju odgovore na baš sva pitanja, pogotovo ona u kojima se radi o životu ili smrti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene