Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pozitivan utjecaj morskih plodova na zdravlje veći je od rizika koji predstavlja živa i ostali opasni sastojci koji se u njima mogu naći, objavio je u utorak američki Medicinski institut.


Pa ipak, potrošačima bi trebalo pomoći prilikom odluke koje ribe i školjke jesti a koje ne, predlaže to savjetodavno tijelo američke
vlade.

Vezani članci Stiže nam hladni val - 2 Prava zima je pred vratima pa budite oprezni! Dolaze nam velike hladnoće: "Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom“ Cijepljenje u Ujedinjenom Kraljevstvu Zabrinjavajuće upozorenje britanskog ministra zdravstva: "Nažalost, novi soj koronavirusa je izvan kontrole"

Taj stav Instituta u suglasju je s preporukom američke administracije da konzumacija riba i školjaka smanjuje rizik od srčanih bolesti, glavnog uzročnika smrti u Sjedinjenim Državama.

Zanimljivo je da još u potpunosti nije jasan mehanizam na koji način konzumacija ribe pomaže u suzbijanju srčanih bolesti, no vjeruje se da određenu zaštitu nude omega-3 masne kiseline. Ili još jednostavniji odgovor mogao bi biti taj da ljudi jedu manje masnu hranu i onu s manje kolesterola kada konzumiraju laganu morsku hranu umjesto masnih komada mesa.

Općenito uzevši, Institut preporuča jedenje morskih plodova dvaput tjedno.

No, kritičari upozoravaju da bi izvještaj Instituta mogao samo
pogoršati konfuziju oko toga koji ljudi bi trebali izbjegavati koju
vrstu riba.

"Izvješće veliča koristi od omega-3 masnih kiselina, no ne upozorava dovoljno na prijetnju štetnih sastojaka koji se mogu naći u divljim i umjetno uzgojenim ribama", rekao je Gerald Leape iz Nacionalne zaklade za okoliš.

On smatra da bi trebalo izraditi listu "dobrih" i "loših" riba, no
stručnjaci kažu da će to biti vrlo teško.

Najviše žive u ljudski organizam dospjeva upravo iz morskih plodova, što je povezano s teškoćama u učenju i zaostalošću u razvoju kod djece te oštećenjima srca, živčanog sustava i bubrega kod odraslih.