Gotovo nezaobilaznim procesima oksidacije koji uzrokuju kvarenje okusa, mirisa, boje i teksture hrane, proizvođači hrani staju na kraj dodavanjem antioksidansa, pišu Vitamini.hr. Do nedavno su najčešće u upotrijebi bili sintetski antioksidansi BHA (butilhidroksianizol) i BHT (butilhidroksitoluen) no njihova se upotreba sve više napušta, paralelno pronalasku prirodnih antioksidansa.
Prirodni antioksidansi poput biljnih ekstrakata, tokoferola (vitamin E) i askorbata (vitamin C) sve se više preferiraju kao solucija za produljivanje i očuvanje optimalnih svojstava hrane. Njima se pridružuju i hidroksi-tirozol, kafeična kiselina i oleuropein iz maslinovog ulja kao vrlo moćno antioksidansi. Prema rezultatima navedene studije, njihov dodatak smanjuje lipidnu oksidaciju za 63-83 posto u goveđem te za 47-66 posto u svinjskom mesu.
-
Bolno suočavanje
Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: "Reci mi gdje su njegove kosti! Pred mojim očima si ga odveo!"
-
Iz minute u minutu
Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra
-
donosi Provjereno
"Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka