Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dugačkoj listi pozitivnih učinaka i protektivnih djelovanja maslina i maslinovog ulja, australski i argentinski su znanstvenici, nakon zajedničke studije, pridodali još jednu stavku. U nedavnoj su studiji otkrili kako antioksidansi iz polifenolima bogatog maslinovog ulja mogu spriječiti kvarenje okusa mesa.


Gotovo nezaobilaznim procesima oksidacije koji uzrokuju kvarenje okusa, mirisa, boje i teksture hrane, proizvođači hrani staju na kraj dodavanjem antioksidansa, pišu Vitamini.hr.  Do nedavno su najčešće u upotrijebi bili sintetski antioksidansi BHA (butilhidroksianizol) i BHT (butilhidroksitoluen) no njihova se upotreba sve više napušta, paralelno pronalasku prirodnih antioksidansa.

Vezani članci Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 I ove godine maslinovo ulje će biti vrhunsko, ali stručnjaci strahuju da će ga biti manje nego lani Otpilili stabla, odustali od traženja odštete (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Razočarani poljoprivrednici štetu nisu ni prijavili: Na mjestu gdje su bili maslinici, sada su samo tragovi stabala

Prirodni antioksidansi poput biljnih ekstrakata, tokoferola (vitamin E) i askorbata (vitamin C) sve se više preferiraju kao solucija za produljivanje i očuvanje optimalnih svojstava hrane. Njima se pridružuju i hidroksi-tirozol, kafeična kiselina i oleuropein iz maslinovog ulja kao vrlo moćno antioksidansi. Prema rezultatima navedene studije, njihov dodatak smanjuje lipidnu oksidaciju za 63-83 posto u goveđem te za 47-66 posto u svinjskom mesu.