Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljudski mozak rado pretvara želje u stvarnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudski mozak predviđa buduće događaje s nepopravljivim optimizmom koji često nije opravdan, ali nam čuva zdravlje.

Zahvaljujući snimanju magnetskom rezonancom skupina istraživača s odjela za psihologiju na sveučilištu u New Yorku zaključila je da su dva područja mozga, prednji cingularni korteks i amigdala, aktivnija kada se osoba sjeća pozitivne ili negativne prošlosti, predviđa sretnu i ugodnu budućnost, nego ako osjeća tjeskobu pred budućnosti.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Tali Sahrot i kolege to su zaključili pošto su od sedmorice muškaraca i osam žena u dobi od 18 do 36 godina zatražili da misle na događaje iz svoje prošlosti, a zatim da misle na budućnost na 14 sekunda.

Psiholozi i neurolozi su pošli od postavke da "umjereno optimistično maštanje može potaknuti promjenu ponašanja radi postizanja cilja i vezuje se s fizičkim i psihičkim zdravljem".

Pošto su analizirali snimke mozga 15 ispitanika istraživači su zaključili da "amigdala sigurno sudjeluje u selektivnom predviđanju budućih emocionalnih događaja, a ne služi općenito u razmišljanju o budućnosti".

No australski profesor neuropsihologije Marcello Costa ističe da je domet ovog istraživanja ograničen jer "nam ne govori ništa o neuronskim mehanizmima koji jačanje moždane aktivnosti dovode u vezu sa psihičkim stanjem".

Kako navodi Costa, sve dok se ne dokaže suprotno, aktivniji mozak nije jamstvo optimizma, ali se ni protivno ne može tvrditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene