Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo svaki drugi hrvatski liječnik volio bi poručiti bolesnicima da se tuširaju prije pregleda, a svaki treći savjetovao bi im neka smršave, rezultat je ankete koju je proveo časopis 'Reader's Digest' iz Hrvatske u suradnji s Agencijom za istraživanje javnog mišljenja 'Medianom Fides' na 300 obiteljskih liječnika, koji su odgovarali na pitanje što bi poručili pacijentima, a najčešće za to nemaju priliku.


Sudeći po rezultatima, pacijenti se dovoljno ne brinu o svojoj higijeni i tjelesnoj težini jer bi im 48 posto liječnika savjetovalo da se istuširaju prije pregleda, a 32 posto preporučilo bi im dijetu i tjelovježbu. Liječnicima također smeta kad im pacijenti lažu da su uzeli lijek pa bi im to rado prigovorilo njih 44 posto. Osim tih preporuka, u istraživanju su obiteljski liječnici ponudili i desetke drugih.

Vezani članci Mršavljenje Upornost polučila rezultate pa se pohvalile slikama nevjerojatnih preobrazbi Samantha Rawley Samohrana majka izgubila 90 kilograma kako bi se osvetila bivšem dečku koji ju je skrivao od roditelja

Da im pacijenti precizno opišu svoje simptome, želi 38 posto liječnika, a trećina liječnika pacijentima želi reći da ne čekaju kraj pregleda kako bi im rekli njihov stvarni problem. Čak 26 posto liječnika pacijentima želi reći: 'Nemojte me tjerati da čitam stranice koje ste isprintali s interneta.'

'Pregled je za samo jednu osobu. Nemojte dovoditi druge ljude i tražiti da ih pregledavam', želi reći 24 posto liječnika, a njih isto toliko: 'Vi niste bolesni. Samo trebate liječničku potvrdu.' Glavni urednik časopisa 'Reader's Digest' iz Hrvatske Goran Miletić izrazio je nadu da su tim istraživanjem bar malo pomogli pacijentima jer im liječnici ne mogu čitati misli. Isto tako, pacijenti ne mogu čitati misli svojih liječnika, rekao je.