Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Moderna obuća slabost je svake žene, a skloni su joj – jer to diktiraju modni trendovi – i muškarci. No, noge se ne smije zanemarivati i treba ih njegovati jer signale iz njih osjeća cijeli sustav kostiju, ligamenata i mišića u našem tijelu.


Sve za ljepotu, reći će većina žena i godinama podnositi bolove koje im nanosi lijepa obuća. No, nakon što mine mladost i očaranost lijepom obućom, na naplatu dolaze dani ‘šminkeraja’. Prvi danak koji plaćaju sve, ali i svi oni koji su nosili neprikladnu i nekvalitetnu obuću vidljiv je na peti na koju se oslanja sva težina tijela.

Vezani članci Slika nije dostupna Želio dokazati da su žene slabiji spol, pa ubrzo požalio Slika nije dostupna VIDEO A da probate OVAKO?!

Peta s naslagama zadebljale kože prirodni je nepoželjan jastuk koji je odgovoran za pogrešno hodanje. Što je više naslaga mrtve kože, hodat ćete nepravilnije, a sve će se to ‘linkom’ preko tetiva prenositi do kukova, kralježnice, ramena, vrata...

Kurje oči možete 'zahvati' uskoj cipeli i dugom nošenju. Riječ je o žuljevima koje ste zanemarili i stopalo nastavljali zlostavljati u pretijesnoj cipeli. Ovakve naoko bezazlene boljke mogu se zakomplicirati, zacrvenjeti i upaliti. Hallux valgus, deformacija zgloba iznad palca, mnogima stvara tegobe. Neki ga liječnici vezuju uz obuću, a neki uz rani artritis. Problem mogu biti i urasli nokti, a tada valja posjetiti dobrog pedikera.

Danak koji su barem jednom platili svi vodeni su žuljevi koje stvaraju oštri rubovi obuće, pa čak i prošlogodišnjih sandala, a svake vas godine nanovo iznenade kada iz zimske obuće naglo uskočite u ljetnu. No ne zanemarujte ih jer kada žulj pukne, nastaje otvorena rana, a vrlo je blizu tlu i izvoru infekcija. (Agencija VLM)