Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Konzervans u Coli i Pepsiju izaziva ozbiljna oštećenja DNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili da konzervans E211 - koji se nalazi u pićima poput Fante, Pepsi Maxa, Spritea i Coca-Cole - ima mogućnost izazivanja ozbiljnog oštećenja stanica, pa čak i 'isključivanja' pojedinih bitnih dijelova DNA.

Laboratorijski testovi sa sveučilišta u Sheffieldu potvrdili su kako takva oštećenja čak može izazvati neke degenerativne bolesti poput Parkinsonove ili cirozu jetre. 

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 27 Dobivaju pritužbe Neprikladna dječja hrana u vrtiću, reagirao i sindikat: ''Nije to jedini problem'' Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

Roditelji su upozoreni da djeci ograniče konzumaciju pića koja sadrže taj konzervans.

Prema podacima Agencije za hranu i pića taj je konzervans detaljno ispitan prije odobrenja za korištenje. 

Istraživanje sastojka E211 ili sodijum benzonata, proveo je tim predvođen Peterom Piperom, stručnjakom za molekularnu biologiju sa Sveučilišta u Sheffieldu.

'Taj dodatak ima mogućnost izazivanja nekoliko bitnih oštećenja DNA, čak do točke njihova potpunog onesposobljavanja ili isključivanja' izjavio je Piper.

Sodijum benzonat se koristi kao konzervans već desetljećima.

Koristi se za uništavanje bakterija i gljivica u gaziranim pićima, marmeladama, voćnim sokovima i začinima za salate. Kada se pomiješa s vitaminom C nastaje benzen, koji je kancerogen. 

E211 prirodno postoji u bobičastom voću, ali se u gazirana pića dodaje u neprirodno velikim količinama kako bi se spriječilo njihovo zgušnjavanje. 

Profesor Piper tvrdi kako testovi koji su se radili prije pedesetak godina više nisu valjani, jer danas postoji više mogućnosti istraživanja nekog dodatka prehrani.  

'Zabrinut sam za djecu koja takve sokove piju u ogromnim količinama', kaže Piper.

Richard Laming, iz britanske Udruge proizvođača gaziranih pića kaže kako neme razloga za zabrinutost, jer su svi sastojci koji se koriste u proizvodnji gaziranih pića ispitani i odobreni od strane Agencije za hranu i pića.

'Konzumenti mogu bez straha i dalje piti gazirana pića, jer su ona potpuno sigurna', kaže Laming.

Njegovu izjavu potvrdio je i glasnogovornik Agencije za hranu koji kaže kako je sodijum benzonat kao i benzenska kiselina odobrena kao dodatak prehrani. 

'Dodaci prehrani odobravaju se tek nakon dugotrajnog i detaljnjeg ispitivanja njihovih učinaka na zdravlje' potvrdio je glasnogovornik. 

I iz Pepsija i Coca-Cole kažu isto. 'Mi koristimo samo odobrene dodatke prehrani.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene