Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kombiniranim antitijelima protiv ptičje gripe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje američkih i singapurskih znanstvenika ukazuje na mogućnost prevencije i liječenja ptičje gripe stvaranjem novih, kombiniranih antitijela.

Istraživači iz St. Jude Children's Research Hospital u Memphisu i njihovi kolege iz singapurskog DSO National Laboratory su bioinženjeringom razvili antitijela koja djeluju protiv virusa ptičje gripe tipa H5N1 jer se pričvršćuju uz dio srodnih ljudskih antitijela.

Pročitajte i ovo Ilustracija virus 716 slučajeva Groznica, glavobolja, slabost, kašalj...: Počela je sezonska epidemija, očekuje se povećanje oboljelih, liječnici pozivaju na cijepljenje Maja Vugrinec Mamić gripa, streptokokne infekcije... Maleni pacijenti proveli su Božić u Klaićevoj: "Bilježimo veliki porast oboljelih za razliku od prethodne dvije godine"

Proizvedena su dva različita tipa tzv. humaniziranih monoklonalnih antitijela.

Testiranja provedena na miševima su pokazala kako je jednim tipom ovih antitijela moguće postići zaštitu od infekcije virusom tipa H5N1.

Također, utvrđeno je da veća doza antitijela može biti djelotvorna protiv bolesti ako se primijeni i nakon infekcije.

Znanstvenici dodaju kako će za konačnu potvrdu učinkovitosti ovako proizvedenih antitijela trebati provesti testiranja na ljudima zaraženima različitim oblicima virusa tipa H5N1.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene